Claus Bonde har överklagat beslut från arbetsförmedleingen och försäkringskassan till högsta instans flera gånger, men alltid frått avslag. Trots att en handläggare på försäkringskassan förra våren konstaterade att hans underlag innehåller felaktig medicinsk information. Foto. Stefan Olofson

Från kamp till upprättelse

tyringe 2017 ser ut att bli ett bättre år för Claus Bonde i Tyringe. Inget kan bli värre än det senaste decenniet då han har levt i ett helvete med svår smärta och en ojämn kamp med myndigheter och vården för att få sin arbetsförmåga fastställd.

Den 4 januari fick han efter åtta års kamp tid hos en arbetsterapeut i Hässleholm, som ska utreda hans arbetsförmåga.
‑Arbetsförmedlingen tog äntligen sitt ansvar, suckar Claus Bonde, 33.
För tio år sedan arbetade han som montör vid ett företag i Hässleholm. En dag när han kom hem från jobbet small det till i ryggen. Innan dess var han en aktivt idrottskille med livet framför sig.
Efter operation i Ängelholm och sju månaders sjukgymnastik startade kriget med arbetsförmedlingen, försäkringskassan och sjukvården. Ett krig som förändrat hans liv i grunden och drivit honom och hans fru till ekonomisk ruin. Felaktiga underlag och anteckningar har gjort att han har blivit av med ersättningar med följd att han och hustrun tvingades lämna villan och flytta in i en tvårummare i Tyringe i fjor.

– Fem dagar i veckan fem veckor framåt ska jag genomgå en arbetsbelastningsbedömning där man ska klarlägga hur min smärta triggas vid olika arbetsmoment. Det känns fantastiskt bra att jag får göra detta nu. Samtidigt börjar tankarna snurra i huvudet om vad jag kommer att klara av. Jag vill inget annat än att hitta ett jobb som jag klarar av och som jag kan försörja mig på.
Claus Bonde har vägrat att sätta sig ner och försjunka i depression. Han har gjort det till en heltidsuppgift att läsa lagar och regler och stångas mot byråkrater, som lutat sig mot att han inte är sjuk, trots att han faktiskt har papper på det.
– Nu ska i stort sett varenda del av min kropp undersökas för att se vad jag klarar av. Arbetsterapeuten ska ha etthundra procent svar på allt så att jag tillsammans med arbetsförmedlingen kan planera hur jag ska gå vidare, berättar Claus Bonde.

Tisdag den 24 januari börjar arbetsbedömningen, som förutom hans rent fysiska kapacitet kopplar hans sociala och yrkesmässiga förmåga.
– De vill bland annat ta reda på mina möjligheter att ta in förändringar i mitt liv. Jag är utbildad it-utvecklare, men har inte kunnat jobba som det och därmed inte haft möjlighet att vidareutveckla mig. Det händer nya saker hela tiden inom det området, förklarar han.

Vad förväntar du dig av bedömningen av din arbetsförmåga?
– Jag vet faktiskt inte vad jag förväntar mig. Jag förhåller mig neutral. Samtidigt är jag förhoppningsfull. För mig är det arbete som gäller. Jag vill inte leva på sjukbidrag. I vilken omfattning det blir får vi se. Min arbetsförmåga bedöms kanske till 25,- 50 – eller 75 procent. Det hade varit roligt om jag kan jobba vidare som it-utvecklare. Jobbar jag på konsultbasis kräver det att jag jobbar med ett projekt intensivt nästan dygnet runt tills produkten är klar. Kan jag göra det med min problematik?
Ett orosmoln är att Claus läkare på vårdcentralen i Tyringe har slutat.
Nu får han en ny läkare, som han inte vet namnet på ännu.
– Det krävs att läkaren är insatt i mitt ärende i den fortsatta processen, som bygger på samverkan med sjukvården.

Läs mer:

Dagens fråga

Tror du på åtal om Palmemordet i sommar?

Loading ... Loading ...