GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Fabriken där alla heter Björklund

EMMALJUNGA I 90 år har det tillverkats skor i Emmaljunga
Hässleholm • Publicerad 18 januari 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

1926 startade fabriken och därmed var det i fjor 90-årsjubileum. 90 år har gått sedan Karl Edvin Olsson startade fabriken, som ligger vid väg 117, mittemot Emmaljungas stora industri, barnvagnsfabriken. Och fortfarande tillverkas det skor.

En eller ett par lördagar i månaden är det fullt hus i tvåvåningsvillan, som utifrån ser ut som vilken familjebostad som helst.

Hit kommer Ingvar Björklund, hans två döttrar, Ulrica och Theresia ”Ia” med sina respektive Mats och Sven och barn för att tillverka slippers.

Inne i huset luktar det gott av läder och skolim. Här står tunga specialmaskiner, flera av dem är från 1940-talet. Vid ingången finns stämpelklocka, en sådan som registrerar arbetstiden, men den har inte använts på länge.

Det är morfar och pappa Ingvar Björklund, 70 år och ägare till fabriken, som leder arbetet. Det är också han som förberett delarna till skorna så att resten av arbetsstyrkan ska kunna göra slutmonteringen.

Arbetsglädjen är stor. Det liknar mer en familjeträff än ett arbetspass, även om Mats Björklund, svärsonen, ibland spexar och undergivet frågar mästaren om han gör rätt när han limmar sulor.

Ingvar Björklund vill gärna tala om fabrikens historia och det är också en berättelse om en hel branschs utveckling och fall. Skofabriker fanns det gott om för 90 år sedan och skor var något som man var rädd om. Skoindustrin i Sverige hade sin höjdpunkt i mitten av 50-talet men när tullarna på importerade skor försvann förändrades förhållandena över en natt och många blev arbetslösa. Billiga skor från Portugal, Spanien och Italien vällde in över gränsen. I dag är synen på skor helt annorlunda och fotbeklädnaden har blivit en slit-och-släng-produkt och tillverkningen sker för det mesta i länder i Asien.

– Vi är alla engagerade i skofabriken på något sätt och det är kul att föra hantverket vidare. Förutom att vi kommer hit och arbetar så sköter vi bokföring, hemsida och annat, säger Ulrika Björklund.

Hennes son Johannes har varit med om många familjeträffar i verkstaden och han tycker fortfarande att det är roligt att lägga några timmar på skotillverkning då och då.

– Jag har nog varit med i 10-12 år. Det som är kul med arbetet är att man producerar hela tiden, det blir något av det man gör, säger han.

Det var nära att slippers från Emmaljunga blev lanserade i Houston, i USA där en av Ingvars tre döttrar bor. Efter att ha gjort en marknadsundersökning så bestämde man sig för att öppna export.

Men det hela slutade med att försäkringsbolaget varnade för risken att hamna i juridiska problem. Om någon skulle bryta benet och övertyga en domstol att det var par slippers som var orsak skulle det bli dyrt. Därför blev det ingen USA-marknad.

Ingvar Björklund och hans fru Ingalill har arbetat i skofabriken i 50 år. Trots att de bodde i Malmö, där Ingvar arbetade som byggnadsingenjör under en lång tid, så har de hjälpt till med produktionen i Emmaljunga när hans far Olle ägde rörelsen.

bild 1/7
Bild 3970. 
Förmiddagsfikat är ett populärt avbrott i skotillverkningen.
Hela arbetsstyrkan samlad i Emmaljungas Skofabrik och alla heter Björklund. Övre raden från vänster Mats, Sven, Ia, Ingvar, Ulrica, Johannes och Selma. I främre raden är det Hilma, August och Linnea. BILD: ANDERS THALL
Ingvar Björklund ser till att det är väl förberett när barn och barnbarn kommer till fabriken för slutmontering.
foto: anders thall
August tycker det är spännande att vara med i skofabriken.
Den gamla stämpelklockan står oanvänd men är ett minne från skofabrikens historia.
Efter 90 år så har Emmaljunga Skofabrik blivit lite av ett museum. Här är det en antik symaskin som Ingvar Björklund visar upp.
Vissa av fabrikens maskiner är från mitten av 1940-talet och ibland kan det vara svårt att hitta reservdelar till dem.
foto: anders thall
Bild 3970. 
Förmiddagsfikat är ett populärt avbrott i skotillverkningen.
Hela arbetsstyrkan samlad i Emmaljungas Skofabrik och alla heter Björklund. Övre raden från vänster Mats, Sven, Ia, Ingvar, Ulrica, Johannes och Selma. I främre raden är det Hilma, August och Linnea. BILD: ANDERS THALL
Anders Thall
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.