Annons

Styrande minoriteten lämnar sina poster

HÄSSLEHOLM Oppositionen sade nej till ny budget
Hässleholm • Publicerad 18 januari 2017 • Uppdaterad 13 december 2021
Kommunstyrelsens vice ordförande Mats Sturesson (C) och dess ordföarnde Lena Wallentheim (S) menar att de gjort vad de kan för att få till en budget som fullmäktige kan enas om. Nu kommer de istället att ställa sina platser till förfogande. 				               Foto: Robert Rolf
Kommunstyrelsens vice ordförande Mats Sturesson (C) och dess ordföarnde Lena Wallentheim (S) menar att de gjort vad de kan för att få till en budget som fullmäktige kan enas om. Nu kommer de istället att ställa sina platser till förfogande. Foto: Robert Rolf

Ända sedan alliansens budget klubbades igenom i november har den styrande minoriteten (S, C, V och MP) försökt ta fram ett förslag som skulle lösa den uppkomna politiska krisen i Hässleholm. Det senaste, och sista (?), förslaget var en reviderad budget där de på flera punkter närmat sig alliansen, men inte heller det gick hem hos oppositionen som röstade ner det med siffrorna 8-7 i kommunstyrelsen.

– Vi presenterade det här förslaget i dag (läs: i går), men fick avslag på det. De var väldigt tydliga med det och det känns glasklart att de inte kommer ändra sig till på måndagens fullmäktige, säger kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim (S).

Annons

I det reviderade förslaget hade styret lagt till pengar både till omsorgen och socialen och behållit investeringsbudgeten och de extra pengarna till skolan, men det räckte inte föra att blidka alliansen.

– Kärnfrågan är att det finns några punkter i deras budget som vi inte kan ställa oss bakom som till exempel att de drar ner på investeringsbudgeten, och vi anser att deras budget inte är regeringsduglig, säger Mats Sturesson (C) som är vice ordförande i kommunstyrelsen.

– Det kommer att hämma investeringsnivån. Dessutom vill de privatisera den tekniska verksamheten när vi precis kommit in i den kommunala förvaltningen, säger Centerns ordförande Lars Olsson.

I och med detta kommer styret att avgå från presidieplatserna och det blir upp till övriga partier (M, L, KD, SD, FV) att bilda någon form av majoritet eller minoritet.

– Men vi kommer fortfarande ha majoriteten i alla nämnder så där kommer vi att kunna få igenom våra förslag. Det är bara i fullmäktige de får majoritet, säger Irene Nilsson (S) som är fullmäktiges ordförande och antyder att det kommer att bli en rörig period i Hässleholmspolitiken.

– Att SD lägger sin röst på alliansens budget som är längre ifrån deras än vad vår är som jag ser det ett svek mot deras väljare. Men det är tydligt att de bara vill ha bort oss från makten, säger Lena Wallentheim.

– Man kan ju undra vem det är som vill åt ”köttgrytorna”, säger Per-Åke Purk (V).

Robert RolfSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons