skåne

”Enormt genombrott för SD”

Anna Kinberg Batra utmanar med sitt utspel om att söka stöd för en alliansgemensam budget hos SD.
Artikel skåne ”Detta är ett gigantiskt genombrott för svensk politik och för Sverigedemokraterna.”Så beskriver regionrådet Patrik Jönsson (SD) Moderatledaren Anna Kinberg Batras utspel om att fälla regeringen med hjälp av Sverigedemokraterna.

Men utspelet möter kritik från från såväl Liberalerna som Centern. En tydlig spricka framträder i alliansen. Både på riksnivå och i Skåne.

‑ Detta är helt fel. Nu störtas Sverige in i ett nyvalskaos. En regering som måste förlita sig på SD:s stöd kan inte regera. Detta är ingen framkomlig väg, Vi ska inte tro att SD stöttar vår politik, varken nationellat eller i regionen, säger Gilbert Tribo, gruppledare för Liberalerna i Region Skåne.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Så spelas handbolls-EM

Blott tio dagar före EM bekräftades det att handbollsmästerskapet ska spelas, i Danmark. I kväll startar Sverige mot Tjeckien.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Först fick Sverige byta spelort i Danmark, sedan sade Norge nej till att arrangera sin del av handbolls-EM.
Nu spelas hela mästerskapet – i smittsäkra bubblor – i Danmark.
Så här ska det gå till.

Bakgrund:

På grund av coronapandemin har det funnits en oro kring handbollsmästerskapet, men i september kom positiva signaler då det meddelades att matcherna sannolikt skulle få spelas inför publik, även om det enbart handlade om några hundra åskådare per match.

Smittan började spridas snabbt i oktober och de norska och danska regeringarna beslutade om allt tuffare restriktioner. Den 6 november beslutades det att gruppspelet för Sveriges grupp, grupp B, flyttas från Fredrikshamn till Herning på grund av restriktioner i norra Jylland som en följd av coronasmitta i minkfarmar.

Tio dagar senare satte de norska smittskyddsreglerna stopp för EM-spel i Trondheim, där två grupper skulle spela gruppspelet och där semifinaler och final skulle spelas.

En vecka senare, den 23 november, gav den danska regeringen klartecken till att Danmark hyser hela mästerskapet – en flytt som gjordes med bara tio dagars marginal till EM-starten. Kolding tar över gruppspelet för grupp C och D och Herning semifinaler och final.

Matcherna spelas inför tomma läktare.

Smittsäkerhet:

Inför avresan till Danmark hade de svenska spelarna testats för covid-19 minst sju gånger. Och de testades direkt när de kom till hotellet i Silkeborg. Går Sverige långt i turneringen kan spelarna testas runt 20 gånger innan EM är över.

Flera lag har har haft coronasmitta, men den svenska lagläkaren Hampus Lüning tror inte på många fall under EM med tanke på idogt testande och rigorösa säkerhetsbestämmelser i övrigt i bubblorna. Exempelvis får man inte röra sig som man vill på och utanför hotellet och på arenan.

Favoriter:

I VM i fjol vann Nederländerna finalen mot Spanien och Ryssland vann bronsmatchen mot Norge. I EM för två år sedan var det Frankrike, Ryssland, Nederländerna och Rumänien i topp. Ryssland, medaljör i de två senaste mästerskapen, har flera toppspelare skadade, men tillhör ändå favoriterna. Liksom Norge, som laddat inför ett hemmamästerskap, och som har vunnit sju av 13 EM. Man har i Stine Bredal Oftedal världens just nu bästa spelare.

Sverige:

Med VM-tvåan Spanien och VM-trean Ryssland i gruppen får kanske Sverige sikta in sig på tredje plats, som tar laget till huvudrundan men sannolikt inte med så många poäng. Sveriges första match, mot Tjeckien, är en nyckelmatch. Seger är troligen ett måste för att kunna gå vidare. I mellanrundan kan man få möta hemmanationen Danmark och EM-segraren senast, Frankrike. De två bästa i grupperna i huvudrundan går till semifinal, trean får spela placeringsmatch om plats 5-6.

Sverige genrepade mot Ungern i helgen där det blev en knapp förlust i den första matchen (27–28) och en större seger i den andra (31–25).

Ingela Ahlberg/TT

FAKTA

Fakta: Handbolls-EM

Spelas i Danmark 3–20 december.

Grupperna:

Grupp A (Herning): Frankrike, Danmark, Montenegro, Slovenien.

Grupp B (Herning): Ryssland, Sverige, Spanien, Tjeckien.

Grupp C (Kolding): Nederländerna, Ungern, Serbien, Kroatien.

Grupp D (Kolding): Rumänien, Norge, Tyskland, Polen.

De tre bästa lagen i varje grupp går vidare till huvudrundan. Grupp A och B slås ihop, liksom C och D.

Från huvudrundan går ettorna och tvåorna till semifinal, medan treorna spelar match om femteplats.

Sveriges gruppmatcher:

3 december: Tjeckien.

5 december: Spanien.

7 december: Ryssland.

Sverige blev sexa i EM 2018 och sjua i VM 2019.

Inrikes

Gåsbröst kan innehålla salmonellabakterier

Matvarukedjan Lidl. Arkivbild.
Foto: Pär Fredin/TT
Inrikes
Inrikes

Matvarukedjan Lidl återkallar ett parti gåsbröst, då risk finns att det innehåller salmonellabakterier, meddelar Livsmedelsverket.

Produkten är av varumärket Culinea, och i ett pressmeddelande skriver Lidl att salmonellabakterier har upptäckts vid en rutinanalys. Det berörda partiet har bäst före-datum 2022-09-30.

Återkallandet gäller förpackningar på 950 gram, och de kan återlämnas till valfri Lidlbutik för ersättning.

Sport

Svenska stjärnan tackar nej till VM

Lukas Nilsson åker inte med Sverige till handbolls-VM i Egypten i början av nästa år. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Sport
Sport

Niometersstjärnan och storskytten Lukas Nilsson åker inte med handbollslandslaget till VM i Egypten i 13–31 januari, enligt Aftonbladet.

– Han har tackat nej av familjeskäl, säger landslagets presschefen Daniel Vandor till tidningen.

24-årige Nilsson, till vardags i tyska storklubben Rhein-Neckar Löwen, fanns inte med i den bruttotrupp på 35 spelare som nya förbundskaptenen Glenn Solberg tog ut under onsdagen, enligt Aftonbladet.

Nilsson tackade nej till EM-kvalspel i november, även då av familjeskäl. Landslagscomebackande Niclas Ekberg lämnade också återbud till kvalspelet av samma anledning, men finns däremot med i bruttotruppen till VM.

Ekonomi

Fraktflygplan ska fixa delar till Bentley

Bentley visar upp sitt sortiment i samband med Pekings bilmässa tidigare i höstas.
Foto: Ng Han Guan/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Oro kring vad brexit ska innebära gör att lyxbilstillverkaren Bentley tar till ett udda grepp. För att säkra delar till sin produktion har man bokat upp fem fraktflygplan av den ryska modellen Antonov.

Tanken är att dessa ska kunna transportera bildelar från övriga Europa, där de tillverkas, till fabriken i Storbritannien och bolaget därmed kan undvika eventuella flaskhalsar i produktionen.

Om Storbritannien inte lyckas förhandla fram ett nytt handelsavtal är avsikten att Bentley genom kostnadsbesparingar och prishöjningar ska kunna motverka de extra avgifter som tillkommer. Enligt Bentleys vd köper man in ungefär 90 procent av alla komponenter från övriga Europa.

Utrikes

Iran trappar upp kriget mot sanktionerna

Irans president Hassan Rohani.
Foto: Irans presidentkansli via AP/TT
Utrikes
Utrikes Irans mäktiga väktarråd har godkänt ett villkorat parlamentsbeslut om att stoppa FN-inspektioner av landets kärnenergianläggningar och att öka anrikningen av uran till en högre nivå än den kärnenergiavtalet satte 2015.

Kärnenergiavtalet (JCPOA) slöts 2015 mellan Iran och USA, Frankrike, Storbritannien, Tyskland, Kina och Ryssland.

I korthet innebär det att Iran slipper sanktioner om det begränsar och ger insyn i sin anrikning av uran – allt i syfte att förhindra att landet skaffar kärnvapen.

President Donald Trump drog USA ur avtalet 2018 och återinförde sanktioner, som stegvis blivit allt tyngre och som även europeiska länder tvingats följa.

Enligt den lag väktarrådet godtog på onsdagen – och som införs om JCPOA:s europeiska undertecknare inte lättar på efterlevnaden av sanktionerna mot Irans olje- och finanssektorer inom en månad – ska FN:s atomorgan IAEA inte få inspektera iranska anläggningar.

En vedergällning

Enligt JCPOA får Iran anrika uran till en renhetsgrad på maximalt 3,67 procent. Under upptrappningen av konflikten med USA har det gradvist ökats till dagens uppemot 4,5 procent, samtidigt som framställningen av kärnvapen kräver kring 90 procent.

Nu anger den nya villkorade lagen att anrikningen ska trappas upp till 20 procent, samma nivå som före avtalet 2015. Dessutom ska mer avancerad teknisk utrustning installeras i anläggningarna i Natanz och Fordow.

I kulisserna finns även presidentskiftet i januari i USA. Trumps linje mot Iran är benhård, men tillträdande presidenten Joe Biden har öppnat för återinträde i JCPOA.

Konservativa krafter i parlamentet drev fram lagförslaget som en vedergällning för mordet utanför Teheran i fredags på den iranske kärnfysikern Mohsen Fakhrizadeh, en attack som Iran beskyller Israel och USA för.

Rohani kritiserar

Irans mer pragmatiske president Hassan Rohani, en av arkitekterna bakom avtalet, kritiserade parlamentets åtgärd som "skadlig för diplomatiska ansträngningar" som siktar på att lätta på USA:s sanktioner.

Ännu är det oklart hur Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei, som har sista ordet i alla statsangelägenheter, ställer sig i frågan.

Väktarrådets uppgift är att säkerställa att inga lagar bryter mot landets shiamuslimska lagar eller landets konstitution.

Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei. Arkivbild.
Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei. Arkivbild.
Foto: AP/TT

FAKTA

Fakta: Iranavtalet och sanktioner

Kärnenergiavtalet JCPOA undertecknades 2015 av Iran och av vad som kallas "P5+1" – de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd (Frankrike, Kina, Storbritannien, Ryssland och USA) samt Tyskland. Avtalet syftade till att förhindra att Iran utvecklar kärnvapen – efter decennier av global rädsla för detta.

I utbyte skulle internationella sanktioner mot Iran hävas. JCPOA gav bland annat insyn i Irans atomenergiprogram samtidigt som detta bantades kraftigt.

2018 lämnade dock USA:s president Donald Trump avtalet och därefter har det knakat rejält i fogarna. USA har återinfört tuffa sanktioner mot landet, vilket påverkar andra länders möjligheter att handla med Iran. Teheran har bland annat meddelat att man inte längre följer avtalets begränsningar om hur stort antal centrifuger för urananrikning som får användas.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Betsson

Om Betsson casino online

Betsson Många känner idag till att Betsson är en av Sveriges och Nordens största portal för spel i olika former bland annat casinospel, betting och odds, lotter och bingo, och är man i Finland så känner de flesta till pikakasino (casinon utan registrering, på finska) som samlar de mest populära på en och samma sajt och som inte kräver registrering. Betsson är ett svenskt bolag och huvudkontoret ligger på det varma Malta.

Betsson erbjuder en hel del intressanta spel och är en stor och välkänd aktör bland många spelare i Sverige. Denna artikel kommer att handla om själva företaget Betsson men också Betssons casinospel och lyfta några av dem mest populära på sidan.

Betsson, Sveriges kanske mest populära casinoplattform

Betsson grundades redan 2001 och man drog då igång den tekniska plattformen, en teknik som var ganska ny och komplicerad då. 2002 får Betsson sin första spellicens och då i London och samma år så skapas den första hemsidan på både engelska och svenska. En viktig punkt i Betssons historia är att Betsson var en av världens första hemsidor som kunde erbjuda sina kunder livebetting, något som var väldigt nytt och blev väldigt populärt snabbt då man i realtid kunde spela på odds. Betsson blev snabbt ett av landets ledande spelbolag och sakta men säkert så introducerade man allt fler spel och även en avdelning för casino. Rätt snart öppnade man upp Betsson i flera länder och 2005 hade man redan ca 100 000 aktiva spelare på sidan till att bara ett år senare, alltså 2006 uppnå ca 400 000 aktiva spelare som just då var den mest aktiva sidan för casino och annat spel i Sverige.

Med åren så flyttar man kontoret och större delen av verksamheten från London till Malta och Betsson öppnar upp för spel i allt fler länder. Betsson är idag en väldigt populär sida för spel av alla dess slag. Casinodelen är en av dem mest populära och innehåller alla dem klassiska spelen som Texas Hold´em, Blackjack och naturligtvis Roulett. Betssons kanske populäraste spel är Poker Online om anordnar olika turneringar och liknande där man förutom pengar, kan vinna fina priser. På Casinospelens sida hittar man klassiska favoriter och nya och alla är unika på sitt sätt med olika bonusar och vinster. Dem kanske mest populära är ”The Good, The Bad And The Ugly” som naturligtvis är ett spel i klassisk westernkänsla och hela spelet känns väldigt Clint Eastwood. Money Train 2 är ett annat väldigt populärt spel liksom Rage of the Seas.

På många av spelen så finns det olika bonusar som är kopplade till olika saker, vissa av spelen har en daglig bonus medan andra har andra typer men dem allra flesta erbjuder bonusar vilket gör det extra lockande att spela. Dock finns det lite olika regler kring bonusar och vissa har ett slutdatum varför det kan vara bra att läsa på om det lite närmare. Betsson har sedan starten varit väldigt noga med att ha en tekniskt bra hemsida och spel som lockar vilket också gör att det är en av marknadens absolut största och bästa aktörer. Betsson har en fantastisk support som finns där oavsett när och som hjälper en med precis allt vad gäller sitt spelande så det känns väldigt säkert och tryggt.

Många av Betssons casinospel kan man också hitta på andra sidor men Betsson har flera av sina mest klassiska och egentillverkade spel som är otroligt populära som exempelvis ”Fury of Gods”, ”Book of Legends” eller många andra. På Betssons casinospel finns det verkligen ett spel för alla smaker och tycken, det finns otroliga 1401 bara casinospel och då ska man inte glömma alla de andra spelen vilket gör det till en variation av nöje. Betsson är en väldigt mångfacetterad sida för all slags spel och man hittar verkligen det mesta. Casinodelen är en av sidans höjdpunkter med alla dess spel som faller dem allra flesta i smaken.

Inrikes

Systern: Det var en psykisk isolering

I flera år hölls en man, nu i 40-årsåldern, isolerad i en lägenhet med sin mamma, uppger mannens syster – som nu berättar om uppväxten.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Inrikes
Inrikes Våld i hemmet, en infekterad relation med mamman och en lillebror som isolerades psykiskt.
Systern till mannen i det omtalade fallet berättar sin version av barndomen och tragedin som följde.
– Varje gång vi såg varandra ute så vände de sig om och sprang, säger hon.

En kvinna med lågmäld röst svarar efter två signaler. På frågan om hur hon känner sig i dag svarar hon kort:

– Utmattad.

En kort paus följer.

I en utandning lägger hon till "trött, slut på energi och tankar".

– Jag har fått upprepa min livshistoria säkert 20-30 gånger. Det är uttömmande.

Lite mer än två dygn har gått sedan den där söndagskvällen då hon säger sig ha hittat sin lillebror, en man i 40-årsåldern, medtagen, isolerad och skadad i en lägenhet i Haninge kommun som han delat med deras mamma.

Det är den historien som systern gång på gång berättat i en rad artiklar och tv-inslag. Nu berättar hon igen – om hur brodern satt i en fåtölj med variga, såriga ben, om hur han om och om igen sade hennes namn.

– Jag kände att jag inte höll ihop, jag höll på att brista. Men jag ville inte bryta ihop inför honom, säger systern till TT.

"Har skett successivt"

Enligt systern har brodern varit isolerad i 28 år, något som polisen inte kunnat bekräfta. Om systerns vittnesmål stämmer har han hållits isolerad av sin mamma sedan tidiga tonåren.

– Han har inte varit isolerad fysiskt, som många tror nu, han har varit isolerad psykiskt. Det har skett successivt, säger systern.

Hon beskriver sin uppväxt – barndomen i familjen bestående av mamma, pappa och tre syskon – som svår.

Enligt systern behandlades syskonen olika av modern, det förekom våld i familjen, lögner och bråk. Hon hävdar också att mamman hade kontakt med socialtjänsten.

I sena tonåren flyttade systern hemifrån, men bodde kvar i närheten av sin mamma och lillebror. Under några år i slutet av 90-talet säger hon sig ha träffat dem ute på promenad ibland.

Sprang iväg

Hon beskriver det som att mamman då hade kontroll över brodern, som inte fick svara på frågor.

– Hon svarade åt honom hela tiden – han fick aldrig svara.

Enligt systern ledde detta senare till att mamman och brodern vände sig om och sprang när de såg henne utomhus.

Systern vittnar om en infekterad relation mellan henne och modern och säger att problemen uppstod redan under uppväxten. I efterhand beskriver systern även sin familj som "dysfunktionell".

– När man är ung och liten så tror man ju att ens hem är den enda tryggheten man har, säger hon och tillägger senare:

– Fast i vuxen ålder förstår man ju att allt hade varit bättre än där vi var.

Klara Stefansson/TT

Inrikes

Stort pådrag efter försvunnen pojke

Polisen och allmänheten letar efter tioåringen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En pojke i tioårsåldern har under onsdagen försvunnit på väg hem från skolan i småländska Gnosjö. Polisen och allmänheten har under dagen och kvällen letat efter pojken. Polisen kallade på förstärkning i form av en helikopter med värmekamera, men den fick vända på grund av dåligt väder.

– Det är många som är ute och letar, förutom polisen både Missing People och allmänheten, säger polisens presstalesperson Daniel Söderqvist.

Det var vid halv ett på dagen som tioåringen försvann. Polisen misstänker inte att något brott har begåtts.

– Pojken har varit försvunnen tidigare, säger Daniel Söderqvist.

Henning Eklund/TT

Utrikes

Spädbarn bland offren i Trier

Flera personer dödades då en man körde in med bil på en gågata i Trier i Tyskland.
Foto: Michael Probst/AP/TT
Utrikes
Utrikes Ett nio veckor gammalt spädbarn och en 73-årig kvinna finns bland dödsoffren i tyska Trier, där en man körde en stadsjeep i sicksack på en gågata.
– Jag tror att det här är Triers mörkaste dag sedan andra världskriget, säger borgmästaren Wolfram Leibe.

Åklagaren Peter Fritzen säger att bilföraren, en 51-åring bosatt i Trier, tros ha psykiska problem och var kraftigt påverkad vid händelsen, då fem personer dödades och 18 skadades.

Sex personer vårdas för allvarliga skador, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

– Vi ser sådana bilder på tv ganska ofta och tänker att det där kan inte hända. Nu har det hänt i Trier, säger borgmästaren Wolfram Leibe till journalister.

Fordonet som vapen

Enligt polisen verkar det inte finnas några politiska motiv till händelsen. Mannen häktades på onsdagen.

– Vi utgår från att han agerade med onda avsikter i attacken i stadskärnan, och använde fordonet som ett vapen, säger Fritzen enligt Die Welt.

Ett nio veckor gammalt spädbarn, en 73-årig kvinna, en 25-årig kvinna, en 52-årig kvinna samt en 45-årig man dödades när mannen körde in på gågatan, skriver AFP.

Spädbarnets mamma finns bland dem som skadades i dådet, och har förts till sjukhus.

Stadens pulsåder

Mannen körde in på Simeonstraße, som beskrivs som något av en pulsåder i staden med cirka 110 000 invånare. Trier ligger i Rheinland-Pfalz nära gränsen till Luxemburg.

Enligt polisen körde mannen mellan 600 meter och en kilometer. Vittnen har beskrivit hur människor slungades i väg när de blev påkörda av mannen, som körde i sicksack längs med gatan och – som det verkar – slumpmässigt riktade in sig på sina offer. Polisen fick stopp på fordonet när det hade svängt av från en av huvudgatorna, fyra minuter efter att det första larmet kom.

Klockorna ringde

51-åringen hade 1,4 promille alkohol i blodet när han utförde dådet. Han finns enligt Die Welt inte i brottsregistret och verkar varken ha någon fast bostad eller några kända anhöriga. Stadsjeepen han körde tillhörde en bekant, och mannen uppges ha sovit i den de senaste dagarna.

– Det är tur att julmarknaderna är stängda till följd av coronan, annars hade det kunnat blivit mycket värre, säger vittnet Frederic Fries till Welt TV.

På tisdagskvällen ringde Triers katedrals klockor och en minnesstund hölls för offren.

– Vi ville visa vårt medlidande för dem som förlorat sina liv och för dem som förlorat någon närstående, säger en av besökarna till AFP.

Gustav Sjöholm/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL