Välbesökt och fullsatt. Måndagskvällens fullmäktigemöte lockade storpublik. Resultatet blir att det rödgröna styret faller. FOTO: CARL-JOHAN BAULER
Lena Wallentheim (S) berättar att kommunen ska försöka hantera ärendet skyndsamt. Foto: Carl-Johan Bauler/Arkiv

De rödgröna lämnar det politiska rodret

HÄSSLEHOLM Det rödgröna styret i Hässleholms kommun ser ut att inom kort vara över.
På måndagskvällen röstades deras omgjorda budget ner.

– Vi kommer nu att lämna in våra avsägelser, förklarade Mats Sturesson (C) kommunalråd, omedelbart efter mötet.
Det innebär att, enligt vad som tidigare sagts, att de kommer att lämna in avsägelser för sina presidieposter, alltså de ledande posterna i varje nämnd.
Men blir det som Pär Palmgren (M) vill, kommer även alla nämnder att lösa upp och tillsättas på nytt enligt ett förslag han presenterade på mötet.

Enligt det förslaget ska de tre olika blocken dela på platserna. Det innebär att de rödgröna får 50 procent av platserna, SD och FV får 25 procent och alliansen 25 procent. Samtidigt ska alla uppdrag återkallas och en rad nyval göras.
Enligt förslaget ska också vissa nämnder slås samman.
– Vitsen med det är att vi får ett samlingsstyre, vår ambition är samarbete. Det är inget nytt, så har man haft det tidigare inom kommunalpolitiken i Hässleholm, förklarade moderaterna Pär Palmgren och Douglas Roth efter mötet.

Glad över utgången var även Patrik Jönsson (SD).
– Jag ser det som ett genombrott för partiets inflytande, inte bara i vår kommun utan som ett genombrott för SD i hela Sverige, kommenterade han efter mötet.
Mats Sturesson (C) och kommunstyrelsens vice ordförande var mindre glad.
Särskilt kritisk är han mot alliansens budget.
– Vi är inte beredda att styra med den budgeten som alliansen lagt. Den kommer att få förödande följder för invånarna, sa han.

Vägen fram till den avgörande omröstningen kantades av hård debatt, applåder och burop. Hela Röda salongen var dessutom fullsatt av åhörare som ville vara med och lyssna.
Lena Wallentheim (S) påminde om stundens allvar.
– Turbulens är aldrig bra för en kommun. Vi har försökt få till samtal med alliansen men utan framgång, påpekade hon.
Hon manade också alliansen att vara ärliga, att stå för att de bildat en ny majoritet med SD och FV.
– Ni har gjort upp, träd fram och bilda en majoritet så är saken biff, manade hon.
Partikamraten Joachim Fors varnade för att alliansbudgeten innebär att skolor som de i Mala, Ballingslöv och Vanneberga måste läggas ner, att skolmaten på gymnasiet avgiftsbeläggs och att logopederna försvinner.

Dolores Öhman (MP) sa att det som höll på att ske skadar demokratin. Att alliansen gick ifrån spelreglerna när de inte släppte fram styrets budget.
– Ni äventyrar och trakasserar demokratin genom att inte tålmodigt vänta till nästa val och låta väljarna avgöra vem de vill ska styra och genom inte stoppa rasister från att komma till makten, sa hon med adress till SD.
Patrik Jönsson protesterade.
– Ren panik att dra rasistkortet. Bemöt och var saklig i stället för att komma med rasistanklagelser, svarade han.

Pär Palmgren förstod inte kritiken mot att man inte vill resonera med styret om en reviderad budget.
– Vi har fått igenom vår budget, varför skulle vi kohandla. Hur skulle vi ser ut då? För oss är trovärdigheten viktig, förklarade han.
Björn Widmark (FV) var kritisk till att de rödgröna som han sa av principiella skäl inte vill diskutera med FV.
– Idén med tre block är därför fantastisk, även för Socialdemokraterna. Nu finns chans att ni får stöd av oss om ni kommer med något bra. För vi röstar bara på det som vi anser vara bäst för medborgarna, sade han.

Läs mer:

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Har du bytt till sommardäck?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar