Av en slump fastnade instruktören Marcus Hofvander för Krav Maga för flera år sedan. Nu tränar han andra. Foto: Oscar Schau

Realistiskt självförsvar för alla

hässleholm På onsdagskvällen började ännu en ny termin i självförsvarssystemet Krav Maga på Gripen Kampförening i Hässleholm. Förutom självförsvar tränar deltagarna även självförtroende och behärskning.

Omkring 40 personer samlades under kvällen i den idella föreningen Gripens självförsvarslokaler på det gamla garnisionsområdet i Hässleholm. Några erfarna, andra nya.
Alla var där för lite över en timmes träning i ett realistiskt självförsvar.

Framför dem på mattan stod Stefan Hellberg och Marcus Hofvander, båda instruktörer i den israeliska självförsvarskonsten Krav Maga.
Marcus Hofvander, klädd i en blå skyddshjälm, mottog slag från Stefan Hellberg, som han precis hade försökt att strypa.
De ansvariga på den ideella föreningen Gripen Kampförening har lärt ut både Krav Maga och kampsporten Mixed martial arts sedan två år tillbaka.

Syftet är att lära deltagarna hur man försvarar sig bäst mot en eller flera attackerare.
– Krav Maga är ett heltäckande och renodlat självförsvarssystem. Det är väldigt lättlärt och uppbyggt kring kroppens reflexer, naturliga rörelser som man sedan har förfinat, säger Marcus Hofvander.
– Vi tränar allt från obeväpnat till beväpnat, med en eller flera attackerare, i trånga utrymmen och i mörker.

Men lika viktigt som teknikerna är enligt Marcus Hofvander att hjälpa deltagarna att bygga upp ett stabilt självförtroende.
– Mottot som grundaren hade var att man skulle kunna gå i frid. Det är precis det vi önskar, att man kan träna sig till självsäkerhet, kontroll och trygghet. Att man kan behärska många situationer och komma i säkerhet.
Enligt honom passar träningen alla, oavsett hur atletisk eller hur gammal man är. För två veckor sedan arrangerade instruktörerna en kväll endast avsedd för kvinnor.
– Vi anpassade träningen efter vad kvinnor statistiskt sett oftast blir utsatta för, bland annat tekniker där en attackerare försöker strypa en på marken, säger Marcus Hofvander.

Med på kvinnoträningen var Daniella Jonsson och Yohanna Holm från Hässleholm. Nu kommer de tillbaka för mer.
– Jag fastnade för det. Efter första passet hade jag ont i muskler jag inte visste jag hade, säger Daniella Jonsson.
– Man blir mer medveten kring vad som händer omkring en och får mer pondus när man går. Det fick jag efter bara en gång. Nu går jag inte och bara tittar på telefonen när jag är ute och går, säger Yohanna Holm.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Tror du dina paket kommer fram i tid till jul?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar