Sportchef Anette Berg, projektchef Anna Wemlert, förbundskapten Fredrik Bergendorff och landslagsryttaren Hanna Berg ser fram emot Hovdala International Horse Trials. Foto: Marika Höghäll

NM i fälttävlan på Hovdala

Hovdala International Horse Trials får NM-status.
– Det är stort! Det är ett fint förtroende så vi ska vara glada och tacksamma, säger Anna Wemlert som är projektchef för tävlingen som avgörs 3–6 augusti.

I augusti i fjol arrangerade Anna Wemlert och Skyrup Country Club Hovdala International Horse Trials för första gången. Tävlingen blev en veritabel succé bland både ryttare och publik. 10 000 besökte premiärupplagan och nu tar Wemlert & Co sats mot ännu högre höjder.
– Ett väldigt kul besked att vi får arrangera NM där även de baltiska staterna finns representerade. I år sänker vi priserna på entrén och hoppas på 15 000, säger Anna Wemlert.
På torsdagen sammanstrålade nya förbundskaptenen Fredrik Bergendorff med Anna Wemlert hemma hos landslagsryttaren Hanna Berg på gården i Bjärlöv.
– Jag är här och tränar med Hanna. Vi har tittat på två hästar och kollar på helheten för att se hur vi kan hjälpa Hanna så mycket som möjligt, säger Bergendorff som tillträdde den 1 november.

Han har sin bas i engelska Farnborough men befinner sig just nu i Skåne för att besöka de svenska landslagsryttarna.
Anna Wemlert kommer att dra nytta av Bergendorffs erfarenheter och kunnande.
– Om vi ska kunna ha många svenska OS-ryttare är det viktigt att vi kan träna hästar och ryttare i Sverige – och för det behöver vi fler tävlingar. Därför är det helt perfekt att Anna organiserar på Hovdala. Det är en av de tävlingar som jag verkligen tycker att jag kan hjälpa till med så att det blir riktigt bra, säger Bergendorff.

 

Se webb-klipp med Anna Wemlert:

Förbundskaptenen ser potentialen.
– Absolut! Jag har inte varit där än men allt vad jag har hört om Hovdala, och hur Anna organiserar tävlingar, är jag väldigt imponerad av så jag tror att vi alla kan komma tillsammans med olika kvaliteter. Det ska bli väldigt intressant att se vad vi kan göra av det hela.
Som projektchef fokuserar Anna Wemlert på arrangemanget som helhet.
– Ett NM kräver större och starkare resurser när det gäller det sportsliga och nu är det Anette Berg, med stöd av Fredrik, Lasse Christensson, Margaretha Rödén och förbundet, som ska driva den sportsliga biten. Det är inte min nisch. Min roll är att få hela evenemanget att funka, förklarar Wemlert.

Anette Berg fanns med i arrangörsstaben redan i fjol men kliver nu in som sportchef.
– Jag har tio år bakom mig som arrangör och arrangerade nordiska på Flyinge förra gången det var i Sverige för fyra år sedan. Jag har den erfarenheten i bagaget och det känns bra, säger Anette och påpekar att NM är en speciell tävling.
– Det är ju både individuellt och lag och vi har inte så många lagtävlingar i ridsporten, speciellt inte inom fälttävlan, och då blir det extra spännande. Att få arrangera terrängbanan på kuperade Hovdala… de som bor norr om oss tror ju inte att det är sant när de kommer till den miljön med denna fantastiska utsikt. Ryttarna var lyriska ifjol och jag ser verkligen fram emot årets tävling, säger Anette.

Tävlingens profilryttare Hanna Bergs huvudsakliga mål ligger två veckor bortanför Hovdala.
– Mitt stora mål är att rida EM med Quite Survivor och det känns som att jag ligger bra till. Jag finns med bland de sju som kan vara aktuella men sedan kan mycket hända på vägen.
Hanna kommer att rida på Hovdala med Jagular Pooh och Frankie Boy. För hon vill defintivt återvända till platsen som håller på att utvecklas till en göingsk fälttävlansmetropol.
– Hovdala är så pampigt. Det är väldigt flott, fint och öppet, säger landslagstjejen.