Green tar ny sats på SM

Sport Han tvingades bryta i första riktiga testet med den nya Toyota Corollan.Men i Söderhamn tar Johan Green ny sats – den här gången med SM-medaljer i potten.– Jag hoppas att jag tar mig vidare till final, säger ”Kalle”.
Sport • Publicerad 1 februari 2017 • Uppdaterad 14 december 2021
Johan Green drar igång SM-säsongen med SM-sprinten som körs på is och snö i Söderhamn.                                            Foto: Marika Höghäll
Johan Green drar igång SM-säsongen med SM-sprinten som körs på is och snö i Söderhamn. Foto: Marika Höghäll

I Bergslagsrallyt skulle Johan Green och hans nya Corolla känna på varandra för första gången i hetluft.

Resan varade i tre sträckor. Sedan tvingades fjolårets SM-bronsmedaljör att bryta.

– Det var lamellen som gick av. Den slutade driva helt så det var inte mycket att göra, säger Green.

Han fick i alla fall några mil bakom ratten.

– Det var få sträckor och de var långa, den kortaste var 1,2 mil. Kanske inte helt optimalt när man ska testa, man tappar mycket tid om det inte stämmer. Det gick bättre och bättre och det kändes faktiskt bra på sista sträckan innan jag bröt. Innan dess var det ingen höjdare, sammanfattar ”Kalle” som har bytt ut Golfen mot en Corolla som ska vara strået vassare.

Han hade inga större förhoppningar i Grängesberg.

– Det vore konstigt om jag hängde med med tanke på att det var första riktiga testet. I och med att vi inte testat något inför tävlingen var det svårt att förvänta sig mer. Men grejerna höll, så när som på kopplingen då. Det var skönt så sett.

På fredag väntar ett test innan det är dags för säsongens första kraftprov – SM-sprinten i Söderhamn.

Green är osäker på formen och kastas in i ett veritabelt getingbo i den trimmade tvåhjulsdrivna klassen med 46 startande ekipage.

– Det är jättesvårt att veta var jag står. Jag hoppas att jag tar mig vidare men att slåss om medaljerna... jag vet inte om det är realistiskt. Jag förväntar mig inte det men man vet ju aldrig.

I Söderhamn får HLMK-föraren sällskap av klubbkamraten Anders Åberg som kör en Peugeot 208 R2. Åberg genrepar inför Rally Sweden som avgörs 9-12 februari.

Totalt är 117 bilar anmälda till söndagens SM-sprint.

Fakta

SM i rallysprint ingår i Söderhamns SM-vecka och avgörs på Helsinge Motorstadion. SM-poäng delas ut klassvis efter lördagens kval. Till söndagens sprint går de 15 främsta i 4WD och de 25 snabbaste i 2WD (oavsett klass). Kvalet drar då igång 09.00 och första finalåket körs 12.40. Andra finalåket startar 13.50.

Marika HöghällSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.