Skåning kan bli årets kock
Johan Backeus fick ta emot Gastronomiska Akademiens mejerimedalj i guld av H.K.H. Prins Carl Philip i närvaro av Mikael Damberg, närings- och innovationsminister, Hanna Halpern, VD Årets Kock och Fredrik Eriksson, Årets Kock 1987 och juryns ordförande.
I sin motivering skriver juryn: "Vinnaren har lyckats exceptionellt bra att skapa väl utvecklade rätter med balanserade smaker, god finnish och prov på tekniskt kunnande. Rätterna ger en god eftersmak som dröjer sig kvar länge i munnen."
Totalt deltog åtta kockar i finalen där två olika rätter skulle tillagas under fem timmar.. Tävlingsrätt 1 bestod av fem vegetariska smårätter (lakto-ovo). Huvudråvaran i tävlingsrätt 2 var fasan från Friskens Vilt i Vittskövle, möjliggjord i samarbete med Bondens Skafferi AB och Menigo.
Finalen har under dagen kunnat följas direkt från Malmö Arena: