Skåning kan bli årets kock

Publicerad 2 februari 2017 • Uppdaterad 14 december 2021
Kocken Jimmi Eriksson från restaurang Lilla Ego i Stockholm, utsågs till årets kock 2016 efter finalen i Annexet, Globen.
Foto: TT
Kocken Jimmi Eriksson från restaurang Lilla Ego i Stockholm, utsågs till årets kock 2016 efter finalen i Annexet, Globen. Foto: TT

Johan Backeus fick ta emot Gastronomiska Akademiens mejerimedalj i guld av H.K.H. Prins Carl Philip i närvaro av Mikael Damberg, närings- och innovationsminister, Hanna Halpern, VD Årets Kock och Fredrik Eriksson, Årets Kock 1987 och juryns ordförande.

I sin motivering skriver juryn: "Vinnaren har lyckats exceptionellt bra att skapa väl utvecklade rätter med balanserade smaker, god finnish och prov på tekniskt kunnande. Rätterna ger en god eftersmak som dröjer sig kvar länge i munnen."

Totalt deltog åtta kockar i finalen där två olika rätter skulle tillagas under fem timmar.. Tävlingsrätt 1 bestod av fem vegetariska smårätter (lakto-ovo). Huvudråvaran i tävlingsrätt 2 var fasan från Friskens Vilt i Vittskövle, möjliggjord i samarbete med Bondens Skafferi AB och Menigo.

Finalen har under dagen kunnat följas direkt från Malmö Arena:

Mats Klingen
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.