Nobelkock berättar

farstorp Nobelkocken Johnny Johansson från Långaröd-Hörby gästar Farstorps Föreläsningsförening nu på söndagen den 5 februari.
Hässleholm • Publicerad 3 februari 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Nobelkocken Johnny Johansson från Långaröd-Hörby gästar Farstorps Föreläsningsförening nu på söndagen den 5 februari. Han har fått Nobelstiftelsens godkännande att få använda sig av denna titel efter att under elva år ansvarat för Nobelmiddagen.

Johnny var köksmästare på Stadshuskällaren mellan 1978–1989. Då fick han också huvudansvaret för Nobelmiddagen. Mer än någon annan i modern tid. Upplägget då var något annat än idag, det dukades för 650-700 prominenta gäster i Gyllens salen. Studenterna cirka 400 satt i Blå Hallen och åt något enklare mat. Dessa 1 100 gäster skulle ha mat samtidigt från ett kök i ett hus med värdelös logistik och utan dagens teknik. Men det gick bra och som ende kock i Nobelstiftelsens historia har han belönats med Nobelstiftelsens guldmedalj vilket skedde vid 150-årsfirandet av Alfred Nobels födelse 1983.

Johnny Johansson har även varit med i kocklandslaget och är kokboksförfattare.

Om detta och andra upplevelser under sina spännande år som kock kommer Johnny att berätta i Farstorps Bygdegård på söndag klockan 19.00.

Eva Ericsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.