Stoppa inte privat vård
Ilmar Reepalus utredning om vinster i företag inom sektorerna vård, skola och omsorg skulle innebära att de flesta företagen skulle tvingas slå igen. Därmed är hans rubrik på utredningsbetänkandet, Ordning och reda i välfärden, helt fel. Resultatet skulle bli oordning, närmast kaos, genom att så många vårdcentraler, skolor och äldreboenden skulle tvingas stänga därför att deras ekonomi skulle strypas.
Närmare hälften av landets vårdcentraler är privatägda. Det är en självklarhet att om de flesta av dessa skulle stänga skulle de kvarvarande, landstings- och regiondrivna, bli alldeles överbelastade, även om en del skulle tas över av det offentliga och kunna drivas vidare. Det skulle också betyda att valfriheten försvinner.
De flesta av de privata företagen är små, lokala företag långt från bilden som vänsterdebattörer lanserat om spekulationsbolag med bas i något skatteparadis.
Reepalu har i sina försök att hitta sätt att begränsa vinsterna konstruerat ett system som gör att dessa tjänsteföretag med oftast små fasta tillgångar, främst beroende av kompetent personal, skulle drabbas oerhört hårt. En vinst som jämförs med ”det operativa kapitalet” i dessa företag innebär i praktiken att ingen vinst alls blir tillåten.
Till och med Reepalus egna experter som hjälpt till att ta fram underlaget för beräkningarna har protesterat mot Reepalus förslag. Forskaren Joachim Landström anser exempelvis att förslaget i praktiken innebär ”ett förbud mot privat företagande i välfärdssektorn”.
Därför måste nu alla som inser problemet protestera. Mot den bakgrunden är det märkligt att Region Skånes politiska ledning med Henrik Fritzon (S) i spetsen vägrat att lämna in ett remissyttrande. Förhoppningsvis kan Skånealliansen tvinga fram ett sådant på onsdagens regionstyrelsemöte.
Vinstförbud är fel. Däremot ska kvalitetskraven utvecklas för all välfärdsverksamhet.