Körde hem med över tre promille i blodet

Knislinge Fängelsedömd rattfyllerist hävdar eftersupning.
Östra Göinge • Publicerad 7 februari 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Kvinnan fick tvärnita för att inte köra in i bilen som trots stopplikten körde rakt ut framför henne.

Hon kände snart igen mannen i bilen och larmade 112 då hon misstänkte att han kunde vara berusad. Mannen tycktes dock inte ha sett henne.

Istället försökte han fortsätta sin färd och hamnade först i diket på vägens vänstra sida innan han for över vägen och ner i det andra diket.

Därefter fortsatte en vinglig färd genom Knislinge.

En stund senare kunde mannens granne se hur han med punktering på ena däcket backade upp på sin uppfart. Hon såg direkt när mannen klev ur bilen att han var väldigt berusad. I förhör har hon berättat att mannen hade svårt att gå, vinglade och inte tycktes kunna hålla uppe sin kropp.

“Han tog ett steg fram och två bak och fick hålla sig i bilen för att inte trilla. Han försökte öppna sitt garage och kämpade med att hålla upp sin egen kropp. han var inne i garaget 15-20 sekunder innan polisen kom”, står det i domen.

Polisen själv har i förhören berättat att mannen var “väldigt berusad” och när denne blåste i sållningsinstrumentet stod det “hög” på displayen, något han aldrig varit med om tidigare. Vid en senare mätning skulle det visa sig att mannen hade en alkoholkoncentration om 3,13 promille i blodet. Mannen själv förnekar dock att han kört rattfull. Han hävdar att den höga berusningen uppstod först efter att han klivit ur bilen.

För tingsrätten berättar mannen att han tidigare under dagen bråkat med en närstående och att han under färden hem ”fick ett jobbigt” som berörde detta.

Att han vinglade säger han berodde på att han “fibblade med mobilen” som han råkat tappa på golvet. Han vinglade enligt honom själv medvetet vid något tillfälle för att få mobilen att komma närmare honom.

Att han en stund senare körde mot trottoarkanten så att han fick punktering var ingenting han reagerade på.

Till sitt försvar menar mannen att vägen som han kört är smal och hårt trafikerad och att han knappast klarat av att köra sträckan så kraftigt berusad som mätningen senare visade.

Spriten hävde han istället i sig när han kom fram till garaget för att fly den jobbiga sociala situation han hamnat i.

Tingsrätten slår fast att det visserligen är möjligt att mannen kunnat häva i sig spriten innan polisen kom, och att det då hade förklarat den kraftiga berusningen, men väljer att lita på de vittnesuppgifter som lämnats, som bland annat slår fast att mannen hade svårt att sitta upp i bilen under färden.

Dock utesluter de inte att ett visst mått av eftersupning kan ha förekommit. Tingsrätten konstaterar ändå att han oavsett detta lär ha haft en promillenivå som räknas till grovt rattfylleri och dömer därför mannen till två månader och 14 dagar i fängelse.

Marcus Karlsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.