Brobybo JO-anmäler Migrationsverket

Broby Enligt lagen ska det ta max nio månader, men i dagsläget är väntetiden uppe på 24 månader, skriver mannen.
Östra Göinge • Publicerad 9 februari 2017 • Uppdaterad 14 december 2021
En man hemmahörande i Broby JO-anmäler nu Migrationsverket på grund av de långa handläggningstiderna.
Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX / Arkivbild
En man hemmahörande i Broby JO-anmäler nu Migrationsverket på grund av de långa handläggningstiderna. Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX / Arkivbild

Brobybon är inte nådig i sin kritik mot Migrationsverket, som han nu anmäler till Justitieombudsmannen.

Anledningen till anmälan är att väntetiderna för handläggningen av uppehållstillståndsärendena för anhöriganknytning skjutit iväg.

– Jag vet att Migrationsverket har fått kritik för detta tidigare, men istället för att sänka väntetiderna har de ökat dem med mer än det dubbla, skriver han.

Vidare skriver mannen att trots att lagen slår fast att handläggningstiden för ett ärende om uppehållstillstånd ska avgöras senast inom nio månader från det att ansökan lämnats in så är handläggningstiderna i dag uppe på 24 månader för ett normalärende.

– Dessutom vill jag anmäla de otydliga beskeden från assistenter, handläggare och kundtjänst när man ringer och frågar om sitt ärende eller om Migrationsverkets rutiner. Personalen visar sig vara okunniga och oprofessionella i många fall, skriver han och menar att de svar man får av dem går att läsa innantill på hemsidan.

Marcus Karlsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.