Lyssna på OECD
Den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD granskar regelbundet alla medlemsländernas ekonomiska utveckling och ger rekommendationer om vad landet bör göra för att få en bättre ekonomisk utveckling.
Sverige fick i går mest beröm. Svensk ekonomi går bra, med en stabil skattebas och starka finanser i kombination med ett konkurrenskraftigt och mångfacetterat näringsliv, sammanfattar OECD – långt från Stefan Löfvens budskap före valet om ett Sverige som håller på att gå sönder eller dystopier nu om hur uselt allt fungerar. Dessutom är produktivitetsutvecklingen hög.
Men visst finns det problem även i Sverige. De frågor OECD pekar på som viktiga att ta tag i är väl kända i den politiska debatten.
Arbetslösheten lär inte sjunka mycket mer. Trösklarna in på arbetsmarknaden beskrivs som för höga och bostadsmarknaden behöver reformeras. Båda frågorna är kända stridsfrågor.
Däremot pekar OECD på en fråga som inget parti driver. Ersättningarna inom socialförsäkringarna borde höjas, för att de ekonomiska klyftorna inte ska vara så stora. De har växt de senaste åren, mer än i de flesta andra industriländer, även om klyftorna fortfarande är mindre i Sverige än i de flesta länder.
Att ersättningar och bidrag är så låga att de inte avhåller någon från att ta jobb, om chansen dyker upp, påpekade också SNS Konjunkturråd i sin rapport härom veckan. De politiker som vill sänka bidragen ytterligare är alltså fel ute.
Däremot borde finansminister Magdalena Andersson lyssna på råden om att göra det lättare för flyktinginvandrarna att komma in på arbetsmarknaden liksom att reformera bostadsmarknaden. Invandringen kan bli ett ekonomiskt lyft för Sverige om integrationen fungerar bättre, anser OECD, liksom många andra ekonomer.
Men det krävs alltså en effektivare politik för att nå dit. Och troligen breda politiska uppgörelser.