Snart premiärvisning för Tocken Carl

Hässleholm Konstnären Carl Larsson är nog för de flesta förknippad med idylliska och harmoniska bilder. På Hässleholms Kulturhus arbetas det nu med att förbereda färdigt utställningen Tocken Carl som ska visa på en mer nyanserad bild av konstnären.
Hässleholm • Publicerad 9 februari 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

Efter jul kom snickeriarbetet igång på kulturhuset i Hässleholm. Det är kulturutvecklaren Catharina Hjalmarsson tillsammans med Mats Lindh och Per Lossing som arbetar med återuppbyggandet av utställningen som annars finns i Sundborn.

– Det är en mindre villa som ska återskapas, säger Per Lossing, som är rekvisitör. Han har tillsammans med Mats Lindh ansvaret för snickeri och måleri.

Trion är i full gång med att få ordning på rekvisitan och få upp citattexter på fasaderna. Ljussättningen ska också komma på plats innan invigningspremiären nästa lördag.

Utställningen är uppbyggd likt ett hus i huset och ska fungera som en rundvandringsutställning där besökarna tar sig från rum till rum. Rum som på olika vis ska gestalta Carl Larssons dynamiska personlighet och hans olika konstnärliga perioder, något som kanske är mer okänt för gemene man.

På väggarna hänger Larssons tavlor men även citat och utdrag direkt ur hans självbiografi ”Jag”.

– Det blir ju en mer personlig utställning med de här citaten, säger Catharina Hjalmarsson.

Utställningen startar i hans atélje som är ljus och öppen, en beskrivning som många nog förknippar Carl Larssons konst med. Förbi atéljen kommer en mörkare och trängre korridor som pryds av Larssons olika självporträtt.

Det är en utställning som ska visa på konstnärens olika sidor och ge en mer komplex bild av hans sinnestämning och personlighet.

– Som de flesta konstnärer så hade även Larsson mörkare sidor, säger Per Lossing.

Catharina Hjalmarsson berättar att det är Larssons självbiografi som ligger till grund för utställningen.

– Det som är unikt med just denna utställningen är de dolda delar i Carl Larssons liv som man tidigare valt att inte lyfta fram. Det som finns med i självbiografin, säger Catharina.

Han skriver bland annat om Wilhelmina som fick en betydande roll i hans liv.

– Hon stöttade Carl i hans konstnärskap och fick honom att tro på sig själv. Det känner man när man läser vad han skrivit om henne, berättar Catharina.

Wilhelmina hade ett förhållande med Carl Larsson och de fick även två barn tillsammans. Detta var innan han träffade sin blivande fru Karin.

En annan av Larssons relationer som finns att finna gestaltad på utställningen var den till hans far, som stundtals var bra, stundtals mindre bra.

Ett citat hänger i stora bokstäver på fasaden: ”Jag förbannar den dagen du föddes”. Något som Carls far ska ha sagt till honom.

– Det ingår i utställningen att man vill ge den här bilden av Carl.

– Han omnämns ofta som konstären som målade idylliska bilder med glada barn. Men med utställningen vill man försöka balansera den här bilden av honom, säger Mats Lindh.

Teamet jobbar efter utställningen i Sundborn men de får också lite fria händer att sätta sin egen prägel på det hela. Exempelvis har de tagit med Carl Larssons hund, Kapo, i rekvisitan. Allt är inte färdigt och än diskuteras det huruvida vissa rekvista ska vara med eller inte.

– Det är en pågående process non stop. Vi lever med detta hela tiden, avslutar Catharina.

bild 1/4
Per Lossing och Mats Lindh lyfter Carl på plats. Utställningen fraktades ner från dalarna förra fredagen och dagen efter var arbetet igång med att få upp konstnärens liv på väggarna.
Det diskuteras huruvida häftmassa eller tejp kommer fästa citaten bäst.
Porträtt av Wilhelmina - en kvinna som var betydelsefull för Larssons konstnärskap. Carl och Wilhelmina gifte sig aldrig.
8Foto: Bella Bryngelson
Catharina Hjalmarsson, Mats Lindh och Per Lossing vid ingången till Carls ateljé i utställningshallen på Kulturhuset.
8foto: Bella Bryngelson
Per Lossing och Mats Lindh lyfter Carl på plats. Utställningen fraktades ner från dalarna förra fredagen och dagen efter var arbetet igång med att få upp konstnärens liv på väggarna.
Det diskuteras huruvida häftmassa eller tejp kommer fästa citaten bäst.
Bella Bryngelson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.