MP-revolt mot Reepalus vinsttak
Regionrådet Anders Åkesson (MP) som ingår i det rödgröna styret i Region Skåne, tycker att vinsttak i vården inte är en optimal idé, eftersom det slår mot nya och mindre företagare.
– Vården har många former av kvalitetskrav och vinsterna är inte så stora. Jag ser ingen nytta med vinsttak inom vården. Tvärtom finns det stora risker. Många regioner har ansträngd ekonomi och problem med tillgängligheten. Om det införs vinsttak så kan det slå mot tillgängligheten, och det är inte bra, kommenterar Anders Åkesson.
På tisdagen röstade styret i regionstyrelsen igenom sitt eget ganska tama yttrande till regeringen om välfärdsutredningen. Där går man med på någon form av begränsningar i vinstuttag i välfärdsföretagen, men nämner inte Reepalus förslag om att välfärdsföretagen ska få ta ut max sju procent av det operativa kapitalet plus statslåneränta i vinst. Alliansen röstade mot förslaget och la ett eget yttrande, liksom Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. SD kan tänka sig en viss begränsning av företagens vinstuttag.
Vårdbolagen, Vårdförbundet och Läkarförbundet säger nej till vinsttak och LO-förbundet Kommunal tvekar.
Även inom socialdemokratin råder stor splittring. Regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzons (S) yttrande över utredningen talar för att förslaget har svårt att vinna gehör i riksdagen. Han har inte talat sig varm för vinsttak.
Lars Stjernkvist, tungt S-namn och kommunalråd i Norrköping är mycket kritisk till begränsning av välfärdsbolagens vinstuttag.
Miljöpartiets regionråd i Stockholm och Västra Götaland är också starkt kritiska till Ilmars Reepalus förslag.
Janine Alm Ericson, ekonomisk-politisk talesperson, tycker inte att MP kan ställa sig bakom en uppgörelse, som innebär att de privata företagen riskerar att slås ut ur välfärdssektorn.
– Miljöpartiets ingång i det här har hela tiden varit att vi ska värna mångfalden. Valfriheten ska finnas kvar, säger hon i Dagens Industri.
Birgitta Losman, MP-regionråd i Västra Götaland säger till DI att utredningen är väldigt ideologisk och ser att det är svårt att klara välfärden utan privata utförare.
Det enda partiet som kräver vinsttak är Vänsterpartiet.