Stal magväska från funktionsnedsatt

Osby/Malmö Rådigt ingripande från allmänheten ledde till att kvinnan, hemmahörande i Osby kommun, nu kan dömas till åtta månaders fängelse.
Osby • Publicerad 10 februari 2017 • Uppdaterad 13 december 2021
Rådigt agerande från allmänheten ledde till att kvinnornas grova stöld snart kunde klaras upp. En man som såg händelsen tog omedelbart upp jakten på kvinnorna samtidigt som han dokumenterade deras flykt. Foto: Polisens förundersökning
Rådigt agerande från allmänheten ledde till att kvinnornas grova stöld snart kunde klaras upp. En man som såg händelsen tog omedelbart upp jakten på kvinnorna samtidigt som han dokumenterade deras flykt. Foto: Polisens förundersökning

Händelsen utspelar sig i början av juli 2015 och kvinnan hade då lämnat gruppboendet i Malmö för att gå till apoteket, bara en liten bit därifrån.

Rådigt agerande från allmänheten skulle dock leda till att kvinnornas osedvanligt fega stöt blev en lättknäckt nöt för polisen.

En bit bort, inne på en pizzeria, hörde ytterligare en man den rånade kvinnans skrik och rusade ut från restaurangen och kunde då även han se hur kvinnorna jagades bort från platsen. Han hoppade in i sin bil som stod utanför och bad hans fru köra honom ett par gator ner, dit han gissade att kvinnorna var på väg.

Kvinnorna, en 23-årig kvinna hemmahörande i Malmö och en 27-årig kvinna från Osby kommun, har dock en annan version av händelsen. De menar att de var ute och gick när de träffade på en funktionsnedsatt kvinna med andnöd. De försökte då hjälpa henne när hon plötsligt föll ihop och tappade sin väska. När de skulle ge tillbaka den till kvinnan kom plötsligt en man springandes och skrek att de inte skulle råna henne.

Tingsrätten hade dock inte mycket tålamod med kvinnornas historia, som de konstaterade var påhittad.

Marcus Karlsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.