189 fritidshus i kommunen

Hässleholm I Hässleholms kommun finns fyra fritidsområden på totalt 89 hektar.
Hässleholm • Publicerad 14 februari 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

I Hässleholms kommun finns fyra fritidsområden på totalt 89 hektar. Där finns 189 fritidshus, vilket innebär att andelen fritidshus i kommunens fritidsområden är 72 procent.

Det visar framtagen statistik från Statistiska centralbyrån, SCB.

I Norrtälje finns 130 fritidshusområden, över en tiondel av landets totala mängd. Det visar siffror från SCB, som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt inför sportlovsveckorna.

– Stockholm är det län som har flest fritidshusområden. Det finns också många områden längs med kusten, runt våra största sjöar och i fjällvärlden, säger Karin Hedeklint, utredare på SCB, till Nyhetsbyrån Siren.

Värmdö, Gotland och Härjedalen ligger också högt när det gäller antal fritidshusområden per kommun.

Ett fritidshusområde är sammanhängande bebyggelse med minst 50 byggnader, klassade som fritidshus. Som fritidshus räknas småhus utan folkbokförd befolkning den 31 december 2015.

Andelen fritidshus i fritidshusområden är 63 procent för hela landet, enligt SCB:s beräkningar, men i både Jämtlands och Värmlands län ligger siffran på över 80 procent. Det totala antalet fritidshus i Sverige är cirka 575 000. Drygt 142 000 av dem ligger i fritidshusområden.

Hans Bryngelson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.