Därför firar vi Alla hjärtans dag

Nyheter Den 14 februari firas Valentindagen runt om i världen, en dag med rötter i antiken kopplat till helgonet Sankt Valentin som år 270 led martyrdöden.
Publicerad 14 februari 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Den 14 februari firas Valentindagen runt om i världen, en dag med rötter i antiken kopplat till helgonet Sankt Valentin som år 270 led martyrdöden. Strax innan han avrättades av kejsar Claudius ska han ha smugglat ut ett kort till sin kärlek - något som ses som förebild till de Valentinkort som är förknippade med denna dag. Under medeltiden utvecklades en tradition i England, Skottland och norra Frankrike då man den 14 februari, den dag man sagt att fåglarna valde sin partner, parade ihop ungdomar två och två på skoj inför vårens lekar och danser.

I Sverige kan traditionen och den moderna utformningen, med kärlekskort och blommor, härledas ur amerikansk sed och ofta influerad av populärkultur från USA. På 1950-talet gjorde blomsterhandlarna små ansatser att etablera traditionen i Sverige, men utan större framgång. Det dröjde ända till 1985 som fick Alla hjärtans dag sin benämning i almanackan.

På 90-talet fick firandet stor spridning i de svenska skolorna då man brukar ge bort små gåvor till den man håller kär. Röda rosor, hjärtformat godis eller smycken är populära presenter. I dag är det många som ser dagen endast som en kommersiell bemärkelsedag. Dagens kärleksbudskap har anammats av kyrkliga institutioner som anordnar drop in-vigslar i anslutning till dagen och vissa organisationer, som Hjärt- och lungfonden, använder dagen som särskilt insamlingstillfälle.

Matilda ArboreliusSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.