Folk vilseleddes i paviljongaffären

Hässleholm HÄSSLEHOLMPaviljongen må vara riven och flyttad men de juridiska turerna går vidare.
Hässleholm • Publicerad 21 februari 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

HÄSSLEHOLM

Paviljongen må vara riven och flyttad men de juridiska turerna går vidare.

I ett yttrande beskylls nu kommunen bland annat för att vilselett invånarna, när det kostnaderna för flytten.

I botten finns ett överklagande från Peter Alf, Leif Henningsson och Evert Storm där man bland annat hävdar att kommunen brutit mot detaljplanen. Den säger att paviljongen skulle flyttas, när i själva verket bara hälften flyttades. Resten måste byggas upp på nytt.

I sina synpunkter på kommunens yttrande när det gäller överklagandet, säger trion att kommunens handläggning av ärendet starkt måste ifrågasättas.

Bland annat när det handlar om vem som tillfrågats om att få köpa tomten och till vilket pris.

– Kommunen säger att flera byggherrar tillfrågats men kan inte visa någon diarieförd kommunikation som visar detta, konstaterar Peter Alf.

I stället hänvisar mark- och exploateringschefen Jakob Ruter till att diskussioner skötts på telefon, via mejl och vid möten.

– Detta har skett under flera år och finns inte dokumenterat, konstaterar Jakob Ruter.

Peter Alf är också kritiskt till att kommunen säger att förre ägaren till området, Brinova, haft option på att köpa marken men avböjt.

– Då inga intressenter funnits har området sålts till Karlsson Equity AB. Man nämner inte att Brinovas ordförande heter Erik Selin och äger 49 procent av K-fastigheter, påpekar Peter Alf i yttrandet i sitt överklagande.

Även när det gäller priset för själva flytten finns märkligheter, anser trion Peter Alf, Leif Henningsson och Evert Storm.

Från början beräknades flytten kosta 1,3 miljoner kronor, därefter drygt en miljon kronor.

Nå så en noggrannare undersökning av paviljongen gjordes, befanns den i dåligt skick och flyttkostnaden skrevs upp till cirka 2,5 miljoner kronor.

– Kommunen har försökt vilseleda kommuninvånarna om det verkliga priset genom okvalificerade gissningar om kostnaden för flytten, hela handläggningen måste starkt ifrågasättas, skriver trion till rätten.

Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.