Fastighetskungen: Köpet är olagligt

HÄSSLEHOLM Fastighetsägaren och tidigare politikern Karl-Erik Almqvist ifrågasätter kommunens affärer med privata företag. Köpet av kontorshuset på Tredje Avenyen strider mot lagen, menar han.
Hässleholm • Publicerad 25 februari 2017 • Uppdaterad 13 december 2021
Eolus är i dag en av hyresgästerna i fastigheten som av Hibab ses som ett bra komplement till de byggnader man redan äger. Men köpet gillas inte av Karl-Erik Almqvist, som har stöd hos Björn Widmark (FV).Foto: kristina höjendal
Eolus är i dag en av hyresgästerna i fastigheten som av Hibab ses som ett bra komplement till de byggnader man redan äger. Men köpet gillas inte av Karl-Erik Almqvist, som har stöd hos Björn Widmark (FV).Foto: kristina höjendal

– Detta beslut ger ett kommunalt företag ekonomiska fördelar och snedvrider därmed konkurrensen mot likartade privata företag, skriver han i sin överklagan till förvaltningsrätten och hänvisar till likställighetsprincipen.

Det var den 30 januari som kommunfullmäktige beslutade att godkänna det kommunala bolaget Hibabs investering i fastigheten Byggaren 3, i korsningen Hantverkaregatan-Tredje Avenyen. En byggnad med ett strategiskt intressant läge som kan attrahera företag i behov av kontorslokaler nära stationen, enligt Hibab vars ordförande Mats Sturesson (C) lyfte fram just detta under fullmäktigemötet där han har rollen som kommunalråd.

Köpet går till som så att Hibab lånar maximalt 25 miljoner kronor med kommunfullmäktige som borgen för att köpa fastigheten av Ditt hem kontorshus Hässleholm AB.

Karl Erik Almqvist hoppas nu att förvaltningsrätten i Malmö ska ge honom rätt.

Kristina HöjendalSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.