Nu siktar Åberg på SM-guldet

Sport Han har fått en sensationell start. Nu reviderar Anders Åberg målsättningen.
Sport • Publicerad 28 februari 2017 • Uppdaterad 13 december 2021
SM-vinnarna Björn Johnsson och Anders Åberg med sina prisbuckor flankerade av teamkamraterna Andreas Andersson och Paul Johnsson. FOTO: ANNA ÅBERG
SM-vinnarna Björn Johnsson och Anders Åberg med sina prisbuckor flankerade av teamkamraterna Andreas Andersson och Paul Johnsson. FOTO: ANNA ÅBERG

Anders Åberg och hans co-driver Björn Johnsson har redan skrivit historia. Det började med seger i debuten i Söderhamn och i Östersund blev Åberg/Johnsson första skåningar att vinna två SM-deltävlingar i rad.

– Det blev lätta 100 mil hem, konstaterar Åberg som ledde från start till mål i otrimmat 2WD.

Bedriften blir inte sämre av att dubbeln togs på snö.

Efter Rally Sweden skickade Åberg fjäderbenen på ombyggnad.

– Och de inställningsförändringarna gjorde nytta. Bilen var helt underbar att köra i Östersund.

Den inledande sträckan kördes på kvällen.

– Jag har inte kört så mycket i mörker och visste inte riktigt hur det skulle gå men det tog tre-fyra svängar och sedan kände jag att det skulle gå bra.

Åberg och Johnsson kostade på sig en flygtur i beckmörkret med sin Peugeot 208 R2.

– Det blev nog lite för bra för vi landade med ett brak och det började lukta bränt.

Men efter några kilometer i lägre tempo vågade Åberg gasa igen. I mål ledde han med sju sekunder. Han manövrerade sig igenom superspecialen på travbanan utan att göra några misstag. Och även om han inte var helt nöjd med tempot på lördagens inledande långa sträcka slog han jagande Johnny Andersson med 20 sekunder.

Anders Åberg fortsatte i kontrollerad ledning. Segermarginalen skrevs till 43,3 sekunder.

Önnestadsbon är en succéman i årets SM-serie men är själv inte alltför överraskad.

– Det är en medveten satsning som jag har gjort på denna klassen eftersom jag visste att det stundtals är lite klenare motstånd. Om jag jämför mig med juniorerna är vi långt efter, men å andra sidan har jag anpassat farten efter hur jag ligger till i klassen, konstaterar Åberg.

– Vi kör inte sakta, det kan jag intyga, men det finns mer att ge!

Anders Åberg toppar SM-tabellen på 51 poäng och har ett försprång på 21 poäng till duon Joachim Hiljeström och Johnny Andersson som delar andraplatsen.

Nu väntar tre månaders uppehåll innan det är dags för den tredje deltävlingen, South Swedish Rally, som avgörs 25–27 maj.

Innan dess hoppas HLMK-föraren ha hunnit testa bilen på grus antingen i Kong Christian Race eller Simrishamn.

– Jag har ju mer rutin på grus men har aldrig kört med den här bilen på grus, säger Åberg som vill vara noggrann i förberedelserna och inte slarva bort det guldläge han har skaffat sig.

Klubbkamraten Johan ”Kalle” Green körde visserligen hem årets första SM-poäng men det blev en blygsam tiondeplats i den trimmade tvåhjulsdrivna klassen efter problem med fjädringen i den nya Toyotan.

Marika HöghällSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.