RB-elit tävlar i Hässleholm

I helgen arrangeras årets största tävling i Sverige för radiostyrda bilar i Hässleholm.
Då kommer den svenska RB-eliten göra upp om medaljerna i Riksmästerskapet.
– Det här är vårt största arrangemang någonsin, säger Daniel Carlsson.

Hässleholms Motorklubbs sektion för radiostyrd bil flyttade i höstas till nya lokaler på den norra sidan av Helsingborgsvägen. En flytt som gjort det möjligt för RB-sporten att utvecklas i norra Skåne.
– Det har blivit ett jättelyft för oss då vi fått varma och sköna lokaler med stora ytor, säger Daniel Carlsson som är den drivande kraften för radiostyrd bilsport i Hässleholm.
– Flytten gjorde att vi vågade satsa på ett så stort arrangemang som RM.
69 ekipage är anmälda till tävlingen som drar igång på fredag. Första dagen blir det bara träning medan det blir träning och kval under lördagen.

På söndag blir det sedan dags att göra upp om medaljerna då finalerna avgörs.
– Då det finns så många klasser inom RB så därför körs det SM bara vart fjärde år. Övriga år är RM den största inhemska tävlingen, säger Daniel Carlsson.
– Inom klubben jobbar vi just nu för att det ska se proffsigt med reklamskyltar vid banan. Vi har även byggt till en extra våning där de tävlande kan sitta och mecka med sina bilar.

Av de 69 deltagarna, som kör i klasserna mod och stock, är fyra från Danmark medan den som får resa längst är från Luleå. Till tävlingarna kommer den regerande mästaren Marcus Hellqvist från Växjö.

Kommer till RM i Hässleholm gör även Viktor Wilck från Göteborg som dock inte är hemma i Sverige och tävlar så ofta.
– Nej, han har inte varit med på RM de senaste gångerna. Han är ett fullbetalt proffs som mest tävlat utomlands. Viktor blev till exempel trea på VM i höstas som kördes i Kina, säger Carlsson.

– Riktigt kul att han kommer hit då det kan sporra andra att satsa på RB.
Arrangörsklubben har fem ekipage med i helgens RM. Daniel Carlsson, Johan Bertilsson och Jimmy Larsson kör i mod medan Kenneth Karlsson och Stefan Svensson är med i stock.

Hur ser chanserna ut för Hässleholmsåkarna?
– Det ser väl bäst ut i stock där det kan bli en pallplats för antingen Kenneth eller Stefan. Då ser det betydligt tuffare ut i mod där jag vore nöjd med om vi får med en bil till A-final och resten i B-finalen, säger Daniel Carlsson som påpekar att RB är de små marginalernas sport.

– Ett varv tar runt nio sekunder där det bara brukar skilja några tiondelar mellan bilarna. I ett heat som pågår i fem minuter brukar det bara vara ett par-tre sekunder mellan bilarna i mål.
Så man kan räkna med tre riktigt spännande och fartfyllda dagar i helgen vid 2017 är riksmästerskap för radiostyrd bil avgörs i Hässleholm.