Annons

Somnade vid ratten – krockade med lastbil

Östra Göinge • Publicerad 1 mars 2017 • Uppdaterad 30 november 2021

På grund av den slingriga vägen hade det bildats en kö bakom lastbilen. Det är den 6 juni 2016 och de befinner sig i höjd med Glimåkra när lastbilschauffören plötsligt ser hur en mötande bil är över på fel sida vägen.

Han bromsar då kraftigt och kör ut mot asfaltskanten. Han stod så gott som still när den mötande bilen fortsatte sin färd rakt mot honom och till sist även körde in i fronten på lastbilen innan den vinglade till och åkte av vägen mellan honom och personbilen bakom.

Annons

Flera vittnen berättar att det enbart är turen som avgör att det inte blir en frontalkrock med någon av bilarna som bildats i kön bakom lastbilen.

I bilen, som enligt polisrapporten demolerades och som räddningstjänsten fick klippa bort taket på, satt en 34-årig man hemmahörande i nordvästra Skåne. Senare i förhören har han berättat att han somnat bakom ratten.

Han jobbar själv som lastbilschaufför och dagen innan olyckan började han arbeta klockan 23:00. Sedan jobbade han fram till 13-tiden efterföljande dag. Han ställde då lastbilen i Helsingborg och satte sig i sin personbil för att åka till sin fästmö i Lönsboda.

I förhören säger han att han inledningsvis kände sig pigg, men att han i höjd med Broby blev väldigt trött.

Någonstans slumrar han till vid ratten, men vaknar upp strax innan kollisionen med lastbilen sker. Han säger att han vid olyckan såg vad som skulle hända “men hjärnan kopplade inte”.

Tingsrätten konstaterar att mannen kört lastbil i 14 timmar utan att sova och att han därefter satt sig i sin bil för att köra ytterligare en sträcka. Han borde ha förstått att det fanns en risk för att han skulle somna vid ratten, anser tingsrätten, och slår fast att han därmed gjort sig skyldig till ett sådant medvetet risktagande som bör föranleda ansvar för vårdslöshet i trafik.

För brottet fick han böta 2 000 kronor.

Marcus Karlsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons