Liberalernas gruppledare Christer Nylander är missnöjd med händelserna i Hässleholm. Foto: Henrik Montgomery/TT Bild

Krismöte i Liberalerna efter SD-samarbete

HÄSSLEHOLM Liberalernas partiledning vill efter måndagens händelser träffa Hässleholmsföreträdarna för ett samtal.
– Vi har varit tydliga med att vi inte tycker att det som hänt är bra. Vi ska inte samarbeta med Sverigedemokraterna, säger Christer Nylander, gruppledare för Liberalernas riksdagsgrupp.

Han kallar Liberalernas röst på SD till vice ordförandeposterna för ”djupt olyckligt”.
– Jag hoppas kunna träffa dem så snart som möjligt för att prata om hur vi går vidare. Nu gäller det att hantera det här på rätt sätt framöver, säger Christer Nylander, som även var i kontakt med sina partikamrater under själva fullmäktigemötet på måndagskvällen. Men det som skulle hända hade han aldrig kunnat förutspå:
– Jag blev mycket överraskad och tycker att det är väldigt olyckligt. Vi har trots allt varit tydliga med vår inställning till Sverigedemokraterna under flera år.

Christer Nylander berättar att han haft kontakt med de lokala företrädarna ända sedan de rödgrönas budget föll sent i höstas.
– Jag kan konstatera att Hässleholm på grund av valresultatet är väldigt svårstyrt, men samtidigt har alla partier ett ansvar för att försöka lösa situationen. Många partier har tyvärr valt att inte ta det ansvaret.

Hur menar du att de skulle ha gjort?
– Jag kan bara konstatera att vad som hände den här kvällen var att alla obstruerade. När det uppstår sådana här situationer måste alla hjälpas åt. Valresultatet är svårt att hantera, men man bör visa ledarskap för kommunens skull.

Hur skulle Liberalerna gjort istället?
– Det finns olika varianter men det är något vi måste prata om när vi ses. Man kan titta på hur andra kommuner hanterat en liknande situation men man kanske också måste titta på hur samarbetsklimatet är mellan de tre blocken.

Något datum för krismötet är enligt Christer Nylander inte spikat.
John Bruun (L) har avböjt att kommentera frågan tills på fredag, men skriver på Twitter att han inte hade något annat val än att rösta med Alliansen och ge Sverigedemokraterna förste vice-posterna.
– Hade jag stannat och röstat med S, hade SD nominerat kandidater till samtliga ordförandeposter.
– Jag hade alltså att välja mellan att rösta med SD eller eventuellt se dem på samtliga ordförandeposter.

Läs mer:

Dagens fråga

Använder du reflexer?

Loading ... Loading ...