Heltidsproffset Viktor Wilk vann RM i radiostyrd bil i Hässleholm. Han imponerade stort i modifeidklassen under helgen då han vann i stort sett alla race han var med i. FOTO: JAN RYDÉN

Världsstjärnan vann guldet

Viktor Wilck kom, sågs och segrade då Hässleholms Motorklubb i helgen arrangerade Riksmästerskapet för radiostyrd bil. Trea blev hemmaföraren Daniel Carlsson som även var spindeln i nätet under tävlingen.
– Daniel gör mycket bra för sporten, berömmer Wilck, tävlingens enda proffs.

29-årige Viktor Wilcks från Göteborg, som tävlar för Borås Bmrk, stod i en klass för sig på RM med seger i samtliga fem kvalheat och vinst i två av de tre finalerna.
– Förutom att jag hade lite strul i andra finalen funkade det fint, säger Wilck som i höstas var VM-trea.
– Då jag kör mycket utomlands blir det inte så mycket tid över att köra tävlingar hemma i Sverige. Men SM både inomhus och utomhus brukar jag försöka köra.
Det här var det sjunde SM- eller RM-guldet för Viktor. Som var nöjd med banorna i Hässleholm.

– Även om banan är mindre än normalt så är det väldigt bra layout, säger Viktor som vann i modified före Markus Hellquist från Växjö och med Daniel Carlsson från Hässleholm på tredjeplatsen.
– Markus är alltid snabb vilket även Daniel är. Den sistnämnde är en riktigt eldsjäl. Utan Daniel hade inte till exempel Sydcupen funnits.
Daniel Carlsson har haft en intensiv vecka med alla förberedelser inför RM. Och inte blev det mindre intensivt i helgen då han var själva navet i organisationen.

Men det var inget som kunde rubba HLMK-föraren som gjorde en utmärkt tävling. Efter två tredjeplaster i den inledande bägge finalerna räckte det med en femteplats i den tredje får att bärga bronset.
– Häftigt att kunna köra jämnt med VM-trean. Jag är oerhört nöjd med tredjeplatsen, säger Daniel som dock erkänner att det varit en intensiv helg.

– Det har varit lite svårt att fokusera på den egna insatsen då det varit mycket att fixa runt omkring tävlingen. Men det gick bra till slut. De som kom var nöjda vilket är huvudsaken.
Hemmaförarna Jimmy Larsson blev 15:e och Johan Bertilsson 17:e i klassen.

I stock blev det en fjärdeplats för HLMK:s Kenneth Carlsson och en femteplats för hans klubbkamrat Stefan Svensson. Även här såg det länge ut att bli en medalj för HLMK.
– Då jag var i ledning så blev jag tryckt av banan. Tyvärr så godkände domaren det hela, säger Kenneth Carlsson som annars blivit tvåa eller trea.
– Men så är det i racing.
Kenneths, som är pappa till Daniel, har även han jobbat hårt inför tävlingen.
– Tycker det har gått bra och glädjande nog så har folk varit jättenöjda.
HLMK:s ordförande C-G Wilke var på plats som prisutdelare.
– Då klubben haft en mästerskapstävling varje år sedan 1986 så var det självklart att vi skulle vara med och arrangera RM i radiostyrd bil som är en av våra sektioner.

– Daniel Carlsson har varit duktig bland annat på att jobba med facebook. Sedan är ju RB en bra inkörsport till bilsporten, menar Wilke.
Det blir ingen lång vila för Carlsson och kompani. Redan om två veckor körs finalen i Sydcupen på de nya banorna i Hässleholm.

Jan Rydén