Vårdhuset i Hörby står rustad inför pollensäsongen. Mikael Christiansen, Emma Storjohann, och Lise-Lotte Thörn som är verksamhetschef för Vårdhuset Hörby och Malmö City. Foto: Jari Markkanen

Förbered dig inför pollensäsongen

Har du pollenallergi? Då är det dags att ta din medicin redan nu, även om du känner dig frisk.

Pollenallergi

Pollenallergi, som också kallas för hösnuva, ger besvär som röda, kliande ögon, nästäppa, upprepande nysningar och rinnsnuva. Besvären uppstår när pollenkorn fastnar i näsans och ögonens slemhinnor. Hur svåra besvär du får beror på hur känslig du är och hur mycket och vilka typer av pollen som finns i luften.

Det råder  Mikael Christiansen, specialist i allmän medicin på Vårdhuset i Hörby.

Han förklarar att det gäller att bygga upp ett försvar i förväg inför pollensäsongen genom att ta antihistamin för att lindra symptomen.
– Allergier drabbar alla åldrar, framför allt ungdomar. Antalet personer med pollenallergi har ökat de senaste 20 åren. Under vår och sommar får uppskattningsvis en femtedel av alla tonåringar och vuxna pollenbesvär. Hur svåra besvär man får beror oftast på hur känslig individen är och hur mycket pollen det finns i luften, förklarar Mikael Christiansen.

Pollensäsongen startar allt tidigare på grund av milda vintrar och varar till sensommaren. På våren är det framför allt björkpollen och på sommaren gräspollen som ger besvären. Många är allergiska mot al- och hasselpollen som dyker upp i luften i februari-mars. Pollenrapporter kan följas på Vårdguiden 1177.
– Det verkar som om det har blivit mycket mer pollen de senaste åren. Jag märker det när jag ska ta bilen, den är helt täckt av pollen, säger Mikael Christiansen.
Den friska luften och naturen i kommunen ökar dock motståndskraften mot pollenallergi. Dessutom är det inte så blåsigt i Hörby som vid kusten, vilket innebär mindre spridning av pollen.
– I Malmö är luften smutsig av avgaser och därför måste immunsystemet hela tiden vara igång och bilda antikroppar, och det ökar risken för att man drabbas av pollenallergi, förklarar Mikael Christiansen.
– Rökare är mer utsatta för pollen, deras skyddande flimmerhår i lungorna har förstörts.

Om man misstänker att man fått pollenallergi, exempelvis snuva, nysningar eller irriterade ögon, ska man ringa till en sjuksköterska för att få råd.
– Egenvården är underskattad när det gäller pollenallergier. På apoteken finns receptfria alternativ och personalen är kunnig, säger Christiansen.

Om receptfria läkemedel inte hjälper eller vid allvarliga attacker ska man vända sig till en läkare för att få det konstaterat att det handlar pollenallergi och vilken typ det rör sig om.
– Det går inte att bota pollenallergi, utan det gäller framför allt att undvika det som ger upphov till symptomen, påpekar Mikael Christiansen.
– Det finns enkla saker man kan göra för att förebygga allergi, häng inte ut kläder och sängkläderna för vädring och byt kläder efter vistelse utomhus och tvätta ofta ytterkläderna, säger Emma Storjohann, enhetschef/sjuksköterska på Vårdhuset i Hörby.
Vårdhuset planerar Öppet hus i vår med bland annat information om allergier.

Pollenallergi

Pollenallergi, som också kallas för hösnuva, ger besvär som röda, kliande ögon, nästäppa, upprepande nysningar och rinnsnuva. Besvären uppstår när pollenkorn fastnar i näsans och ögonens slemhinnor. Hur svåra besvär du får beror på hur känslig du är och hur mycket och vilka typer av pollen som finns i luften.