Ida Engvoll som Rebecka Martinsson. Foto: Anna Sundvall/TV4
Ida Engvoll. Foto: Anna Sundvall/TV4
Det klickade direkt mellan Ida Engvoll (t hö) och deckarförfattaren Åsa Larsson ( t. vä.) som skrivit böckerna som tv-serien Rebecka Martinsson btgger på. Foto: Anna Sundvall

”Det känns fint med premiär just 8 mars”

TV-serie I kväll är det premiär för den första delen av Rebecka Martinsson, en tv-serie i åtta delar byggd på fyra av Åsa Larssons deckare. Ida Engvoll som spelar huvudrollen tycker att det passar perfekt med premiär på Internationella kvinnodagen. – I den här serien känns det som om vi breddar både publikens perspektiv och vilka historier vi berättar om kvinnor, säger hon.

Skådespelaren Ida Engvoll delar sin tid mellan teaterscenen och roller i olika filmer och tv-serier. Nu är hon aktuell som juristen Rebecka Martinsson i TV4:s filmatisering av fyra av böckerna i Åsa Larssons prisade deckarserie.
Trots att Ida Engvoll medverkat i många tv-deckare tidigare tycker hon att Rebecka Martinsson sticker ut.
– Det är ett annorlunda projekt där huvudfokus inte legat direkt på av krimdelen utan vi har mer gjort en dramathriller. Vi fick arbeta med samma regissör och fotograf (Fredrik Edfeldt och Petrus Sjövik, reds. anm.) hela tiden och hittade ett sätt och ett språk att jobba i, trots det höga tempot, där vi hittade rum för mer av det som inte finns i manus – poesi och filmkonst.

Åsa Larsson var själv jurist när hon debuterade som deckarförfattare med Solstorm 2003. Där presenterade hon Rebecka Martinsson som då är en uppskattad skattejurist, bosatt i Stockholm.
Liksom författaren själv är hon dock uppvuxen i Kirunatrakten och i seriens fem böcker får man följa henne när hon av olika orsaker återvänder till Kiruna, till farmoderns gamla hus i Kurravaara, och konfronteras med sin många gånger problematiska uppväxt samtidigt som hon blir inblandad i brottsutredningar. Solstorm blev långfilm 2007 med Izabella Scorupco i huvudrollen och TV4 inleder sin serie från bok två, Det blod som spillts, där en stridbar präst i byn Pokkijärvi hittas mördad.

Ida Engvoll hade inte läst Åsa Larssons bokserie innan hon provfilmade för rollen som Rebecka men redan innan hon fått rollen började hon lyssnade på den som ljudböcker och ”fastnade hårt”.
– Jag kände redan då att Rebecka var min, förklarar hon. Det finns något systerligt mellan oss och jag har förståelse för hennes mörker. Hon är rolig, dålig på relationer och är mest kompis med hundar och äldre personer. En riktig ensamvarg. Jag som vuxit upp i det lilla samhället Stråtjära i Hälsingland känner också igen mig i det här med att hitta sin plats och i slitningen mellan stadslivet och poesin i naturen.

Hur kändes det när du fick rollen?
– Rätt men nervöst. Det är väldigt stort och en stor berättelse där man kommer så nära henne. Vi filmade avsnitt ett och två under samma period som avsnitt sju och åtta och där är Rebecka på helt olika platser i livet. Men när man ser allt i följd fungerar det.

Rebecka Martinsson spelades in på plats i och kring Kiruna och i två långa block, ett sommar- och ett vinterblock, som totalt sträckte sig över ett år.
– Vi fick bo in oss i alla årstider där uppe och jag hade en helt magisk sommar, berättar Ida Engvoll. Här nere hade blommorna börjat sloka och där var det precis i början av sommaren. Sedan upplevde vi hösten när hela Norrbotten brann av färger.
Ida Engvoll träffade Åsa Larsson första gången redan före inspelningen när de skulle ta gemensamma pressbilder och hon beskriver det som att det bara sa klick mellan dem.
– Vi är lite kära i varandra, säger jag i alla fall, säger hon med ett skratt. Hon är så generös och har verkligen släppt allt till oss och verkar så glad och nöjd med serien. Sedan har förstås hon sin Rebecka och jag min. Det är ett bra bevis på att Rebecka är komplex som karaktär, alla har sin Rebecka.

Rebecka Martinssons parhäst under brottsutredningar är den ostoppbara polisen Anna-Maria Mella (spelad av Eva Melander). Att premiären på en tv-serie med två spännande kvinnoroller i centrum har premiär just på Internationella kvinnodagen tycker Ida Engvoll känns väldigt bra.
– Det här är en ganska feministisk historia och den är också helt omacho. I stället för att, som man ofta gör, byta ut den äldre manliga kommissarien mot en tuff hård robottjej så har vi här två kvinnor som visserligen är begåvade och bra men också riktiga klantskallar. För mig känns det som att det breddar både publikens perspektiv och vilka historier vi berättar om kvinnor.

Vilken publik tror du kommer att uppskatta Rebecka Martinsson?
– Det är nog olika. Dels alla som är ”hard core” Åsa Larsson-fans och dels en stor landsortspublik eftersom det handlar om den lilla orten och utkanten av Sverige. Sedan i och med att Fredrik Edfeldt (dubbelt Guldbaggenominerad för sin långfilmsdebut Flickan, reds anm.) är regissör så känns det som en serie som kan bli intressant både på kultur- och nöjessidorna och tilltala publik från bägge.
Samtidigt som Ida Engvoll är aktuell som Rebecka Martinsson kan man se henne i SVT:s dramaserie Bonusfamiljen och till hösten dyker hon upp i SVT:s dramasatsning Vår tid är nu – hon spelar in säsong två av den just nu.
Ida Engvoll har också precis avslutat Ivanov på Dramaten och poängterar att hon måste få skifta mellan att stå framför kameran och på scenen.
– Jag älskar att stå på scen, säger hon med eftertryck. Men jag älskar också att filma lika mycket. Jag behöver göra båda.

Ida Engvoll
Född: 1985 och uppvuxen i Stråtjära i Hälsingland. Bakgrund: Utbildad till skådespelare bland annat på Teaterhögskolan i Stockholm 2007–2010. Är anställd på Dramaten och medverkar bland annat i filmer som Mig äger ingen, En man som heter Ove och Upp i det blå. Hon har också medverkat i ett stort antal tv-serier som till exempel Den fjärde mannen och Bron.
Aktuell: Som Rebecka Martinsson i TV4:s serie med samma namn. Medverkar också Bonusfamiljen som visas i SVT.
Ida Engvoll om …
… vad Internationella kvinnodagen betyder för henne: ”Det är en stor och viktig dag som är nödvändig på så många olika nivåer. Allt från lika löner, till aborträtt och krigsföring med kvinnors kroppar. En dag som jag ofta känt mig starkt berörd av och jag känner starkt systerskap. Det känns fint att i år få bidra med premiären av den här serien.”
Rebecka Martinsson:
TV4-serie i åtta delar som bygger på fyra av deckarförfattaren Åsa Larsson böcker – Det blod som spillts, Svart stig, Till dess din vrede upphör och Till offer åt Molok. Regissör är Fredrik Edfeldt och manus är skrivet av Mattias Grosin och Henrik Engström. Förutom Ida Engvoll finns bland andra Samuel Fröler, Gunilla Röör, Eva Melander, Lars Lind och Jakob Öhrman i rollistan.
Rebecka Martinsson har premiär i kväll, 8 mars, på TV4 klockan 21.00.

Läs mer:

www.skd.se