Robin Gustavsson (KD). Foto: Stefan Sandström/Arkiv

Alliansen jobbar på med att ta makten

HÄSSLEHOLM Alliansen jobbar vidare mot att ta över styret av kommunerna.
Det är linjen även för Kristdemokraterna.

Det säger gruppledaren Robin Gustavsson till Norra Skåne.
När det gäller uppståndelsen kring Ulf Erlandsson (SD) och hans spridning av kontroversiella artiklar från Fria Tider säger han:

– På ett sätt är jag inte förvånad, den här typen av avslöjande är vanliga över hela Sverige. Det som är bekymrande är att det kommer så nära oss. Att en enskild människa står för och sprider den här typen av åsikter är en sak. Men att människor röstar fram dem till förtroendeuppdrag och att partiet växer för varje mätning, det kan man vara fundersam över, säger Robin Gustavsson (KD).
KD, L och M har enats om ett förslag till nytt styre av kommunen. Motionen ska behandlas i april. Förslaget går ut på att lösa upp nämnderna och tillsätta dem på nytt enligt en uppdelning av platserna i tre block.
Det innebär att de rödgröna får 50 procent av platserna, SD och FV får 25 procent och alliansen 25 procent. Ordförande i nämnden får utslagsröst.
Håller maktfördelningen i sig som den röstades fram enligt senaste fullmäktige, innebär det att alliansen har alla ordförandeposterna och SD har alla viceposterna.

Men om det blir så återstår att se. Går förslaget till ny organisation av nämnderna igenom löses nämnderna upp och man måste på nytt rösta om de ledande posterna.

Har ni fått några direktiv från partiet centralt till hur ni ska förhålla er till SD?
– Nej, inga direktiv. Vi har samma grundsyn att vi inte ska ha något samarbete eller någon valteknisk samverkan. Samtidigt umgås vi och diskuterar så klart som politiker. Vi måste ju förhålla oss till att så många människor röstar på SD, kommentarer Robin Gustavsson.
Han vidhåller att han och KD på förra fullmäktige röstade på SD:s kandidater till viceposterna, för att hindra SD från att få alla posternas som ordförande.

Han säger också att han inte röstat på Ulf Erlandsson till vice ordförande i kommunstyrelsen om uppgifterna som kommit fram nu varit kända då.
Det var tidningen Expo som avslöjade att Ulf Erlandsson bland annat delat en debattartikel (som hänvisar till en ifrågasatt studie) från nättidningen Fria Tider som handlar om att det beror på låg intelligens att många invandrare inte integreras.
Nättidningen Fria Tiders kommentar till uppståndelsen kring Ulf Erlandsson är en artikel men rubriken ”SD-politiker spred fakta som vänstern inte vill höra – anklagas för ”rasism””.

Läs mer:

Dagens fråga

Drabbades du av torsdagens stora strömavbrott?

Loading ... Loading ...