Joel Mörck kan konsten att hantera en kortlek både när det gäller trolleri och att blanda den snyggt. Foto: Robert Rolf

Han kan trolla fram mer än ett ess ur rockärmen

HÄSSLEHOLM För drygt två år sedan började Joel Mörck med trolleri. I helgen ställde han upp i sin första tävling som var SM och det resulterade i guld i juniorklassen och brons i seniorklassen.

Joe Labero och duon Brynolf & Ljung är kanske de mest kända svenska magikerna för tillfället, men nu är 17-årige Tormestorpskillen Joel Mörck beredd att ta upp kampen med dessa herrar. I helgen gjorde han tävlingsdebut i samband med trolleri-SM i Växjö och det slutade på bästa tänkbara sätt. Guld i juniorklassen och brons i seniorklassen i close up-magi.

– Jag blev faktiskt övertalad till att vara med, men det är inget jag ångrar nu, säger Joel Mörck som i stort sett alltid har en kortlek inom en armlängds avstånd.
– Det är väl bara när jag är ute och springer som jag inte håller på med kortleken.
För det var genom kortleken och cardistry (en sorts föreställning där en person blandar kortleken på ett artistiskt sätt) som Joel fick upp ögonen för magi.
– Jag såg cardistry på nätet och tyckte det verkade häftigt så jag började med det, sen har det fortsatt med magi, säger Joel Mörck som ägnar sig åt close up-magi med kort.

Att det gått så snabbt från det att han började till att han nu kan titulera sig svensk mästare i magi handlar helt och hållet om träning och åter träning.
– Det finns hur mycket som helst på nätet att titta och lära sig av. Sen försöker jag hitta mitt eget kännetecken inom magin där jag försöker blanda in lite cardistry, säger Joel Mörck som fick många tips under SM-helgen som motiverar honom att satsa vidare.
– Klart att man blir motiverad när det går bra. Att bara vara med på magikongressen var hur häftigt som helst.
Framgångarna på SM leder inte till några större tävlingar, åtminstone inte just nu, men för Joels del hoppas han på mer.
– Visst hade det varit roligt om man kunde försörja sig på det, men det är svårt. det krävs mycket för att man ska komma så långt, säger Joel som avslöjar att familjen får stå ut med många av hans kortkonster.

– När jag tränat in något nytt så visar jag för dem. Annars tycker jag att det går bäst att visa upp trolleri för sådana man inte känner.

Blir dina kompisar imponerade av trollerikonster?
– Ibland blir de det, och det är häftigt när någon skriker rakt ut att de inte förstår hur jag gör. Men många kan bli mer imponerade av cardistry, säger Joel Mörck.

Dagens fråga

Tror du att Storbritannien lämnar EU sista oktober?

Loading ... Loading ...