GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

EU måste värna djurvälfärd

krönika Djurvälfärd ligger mig varmt om hjärtat.
Opinion • Publicerad 13 mars 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

Djurvälfärd ligger mig varmt om hjärtat. Bland annat arbetar jag med de här frågorna i parlamentets samarbetsgrupp för djurvälfärd.

Vi har tittat på hur det har gått med oetiska djurtransporter till tredje land. Jag blir både ledsen och förbaskad av den senaste rapporten. Ett flertal medlemsländer, bland annat Tyskland, Belgien och Spanien, har fortsatt fuska och låter djuren gå igenom fruktansvärda strapatser under sin långa resa till slakt. Sedan slaktas de på ett grymt och plågsamt sätt, särskilt i Mellanöstern och i Egypten. Jag ska inte uppröra er med detaljerna, men det kan inte få fortgå. Vi kan inte tvinga de här länderna att slakta djur på ett humant sätt. Men vi kan ställa krav på hur de hanterar djur från EU: annars får vi sluta skicka slaktdjur dit. Vi kan definitivt undvika att plåga djuren under resan.

Folk frågar ofta varför EU inte gör något åt plågsamma djurtransporter. Jag brukar svara att vi har gjort det, eftersom det finns bindande lagstiftning för hur det får gå till. Rätt bra lagstiftning, till och med. Men för att reglerna ska funka måste de följas. För att de ska följas måste medlemsländerna vara rädda för konsekvenserna av att strunta i dem.

Det är den ena aspekten på innehållet i rapporten: vi måste betrakta andra levande varelser som kännande, vilket ger att vi inte har rätt att behandla dem som billiga handelsvaror som kan kastas in i en lastbil och glömmas bort, utan att få ens grundläggande behov tillgodosedda.

Jag är både hund- och hästägare och älskar mina djur. Varför det inte ska gå att begripa att en gris eller en ko har samma rika känsloliv som en älskad hund eller favorithäst och måste visas den grundläggande respekten att man inte utsätter den för onödigt lidande har jag svårt att förstå. Jag menar inte att vi måste sluta äta kött. Själv tycker jag mycket om kött. Jag säger att vi inte har rätt att utsätta levande, kännande varelser för vad som helst och att vi inte kan gå med på att låta fusk, lagbrott och djurplågeri pågå för att det är arbetskrävande eller kostar några kronor extra att se till att reglerna följs.

Fredrick Federley, europaparlamentariker (C)
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.