Rätt av EU-domstol om slöjförbud

En gång på 1990-talet fick en landsortstidning en rekordung verksställande direktör – endast 27 år – som vände upp och ner på en del invanda normer. En av hans första åtgärder var att kräva att alla annonssäljare när de gjorde kundbesök skulle ha på sig kavaj och slips (nej våra säljare behöver inte vara oroliga för ett sådant påbud, i dag lever vi i slipslösa tider). Att arbetsplatser ibland har klädregler är vanligt. Jag kan själv tycka det är förtroendeingivande att busschaufförer ofta är så prydligt uniformsklädda.
Journalister på Sveriges Television har att följa vissa utseendenormer. De får inte ha på sig en religiös symbol i form av ett kors eller annat som symboliserar en viss religiös inriktning. Sådant drar blicken från det talade budskapet och skulle sätta trovärdigheten i fråga hos ett nyhetsorgan som skall stå för neutral journalistik.
I går kom EU-domstolen i Luxemburg med en dom där det fastlås att arbetsgivare har rätt att förbjuda bärandet av slöja. Ett sådant påbud är inte att anse som diskriminering om det bygger på interna ordningsregler som förbjuder klädsel som står för en viss religion, filosofi eller politisk inriktning. Däremot är det diskriminering om någon förbjuds bära slöja för att en arbetsgivare i största allmänhet ogillar det.
Det är inget fel med normer om det är goda normer. Slöjan står för kvinnoförtryck historiskt och idag och är uttryck för ett patriarkalt tänkande. En arbetsgivare skall inte behöva springa reaktionära krafters ärenden.

Dagens fråga

Är Kattis Ahlström ett bra val som SVT:s julvärd?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×