Annons

Sveket mot förortsbarnen

krönika SVT:s Upp­drag Grans­kning (UG) målar i två pro­gram­delar upp en dys­ter bild av Stock­holms­för­or­ten Fitt­ja.
Opinion • Publicerad 15 mars 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

SVT:s Upp­drag Grans­kning (UG) målar i två pro­gram­delar upp en dys­ter bild av Stock­holms­för­or­ten Fitt­ja. Men mitt i dagens kri­mi­nella pa­ral­lella sam­häl­len finns även eld­själarna och ska­pa­rna, de som är stolta, men ock­så för­änd­rings­vil­liga för­orts­bor. För­orten är trots allt mer än sten­kast­ning och skjut­ningar.

Annons

Vad som syntes i det ur­sprung­liga UG var egent­li­gen hjärt­skä­ran­de rop på om­världens hjälp. Om sta­tus­jakten och be­gäret ef­ter ett kri­mi­nellt liv bland barn ska brytas, måste sko­lan ihop med sam­häl­lets öv­riga or­gan agera när sig­naler om miss­för­hål­lan­den upp­täcks. Skol­plikten måste fun­gera så att den för­hindrar att barn kan dra om­kring på ga­tor och borde re­dan då, för över 15 år se­dan, ha lett till kraf­tigast möj­liga åt­gärder från vux­en­värl­den. I stäl­let vek sig sam­häl­let för en ”väl­digt be­stämd pap­pas” vilja, trots att den­ne vård­nads­ha­va­re brast i allt vad vårdnadshavande om­fattar.

Mathias Grimpe, krönikör (C)
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons