Börja sänka ränteavdragen. foto: TT

Sänk ränteavdragen

ledare

År 1975 tjänade en tjänsteman cirka 68 000 kronor om året. Om personen sparade och gnetade till en kontantinsats och lånade resten gick det att köpa en villa för mellan 200 000 och 250 000 det vill säga 3,6 gånger inkomsten. Det var en ganska sund relation mellan bostadens pris och en vanlig löntagarinkomst. I dag börjar priset för en vanlig villa motsvara nästan tio gånger vad vanliga löntagare tjänar. Kanske var villorna väl billiga för 40 år sedan, delvis drivet av de förmånliga statliga bostadssubventionerna. Men dagens prisnivåer har närmast kopplats loss från vad människor tjänar tack vare de låga räntorna.
Exakt hur stor faran är för att bostadsbubblan spricker är svårt veta, och experterna har skilda åsikter. Men något slags risktagande är det rimligen när avståndet mellan inkomst och villapris är så stort. Till det kommer att många hushåll utöver bostadslånen också har större lån i övrigt än vad som var normalt förr till exempel till bilen, båten, fritidshuset och för ren konsumtion som vintersemestern och 42-tums tv-apparaten.
Man behöver inte måla fan på väggen för att inse att det finns en fara i hushållens skuldsättning. Nyligen varnade OECD för att hushållen är för skuldsatta. Barclays bank gjorde det också för en tid sedan.
I dag saknas nästan helt politik för att långsiktigt dämpa skuldsättningen vare sig det handlar om boendet eller lån till annat.
Den enklaste och av många ekonomer förordade vägen är att minska på ränteavdragen. Visserligen finns ett symmetritänkande bakom att räntan är avdragsgill. Men det finns länder som helt saknar avdragsrätt för skuldräntor. Det finns också länder som trappat ner dem till exempel Nederländerna och Danmark. Krav på att göra det har också framförts av Riksbanken, Finansinspektionen och Konjunkturinstitutet. Men politikerna, både den rödgröna regeringen och Alliansen, säger nej. Är det så enkelt som att man inte vill stöta sig med viktiga väljargrupper? I så fall är det ett mycket farligt spel man bedriver.

Dagens fråga

Brukar du läsa böcker eller lyssna på ljudböcker?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×