Foto: TT/Arkiv

Tankställe kan byggas i år

höör Höörs kommun och Eon har skrivit på en avsiktsförklaring som går ut på att bygga ett tankställe för biogas i kommunen.
– I bästa fall kan vi ha ett tankställe på plats om sex till nio månader, säger kommunalrådet Stefan Lissmark (S).

Kommunstyrelsen beslöt i måndags att godkänna avsiktsförklaringen mellan parterna.
Ett tankställe för biogas i Höör har diskuterats under flera år utan att nå en lösning. Nu tycks en satsning från Naturvårdsverket vara det avgörande genombrottet. Myndigheten har beviljat Eon bidrag genom det så kallade ”Klimatklivet”. Ett bidrag som ska gå till att etablera tankställen för biogas. Det här gör i sin tur att Höörs kommun inte behöver gå in med några investeringskostnader.

Villkoret är istället ett annat. Om spaden sätts i marken förbinder sig kommunen till målsättningen att 60 procent av den egna fordonsflottan ska drivas med biogas inom tre år. Det är beräknat på att Höörs kommun tillhandahåller cirka 80 lätta fordon.
Stefan Lissmark är eld och lågor över avsiktsförklaringen.
– Det är bara positivt om fler och fler har gasbilar. Inom sex till nio månader kan vi ha en tankstation på plats, säger han.

Andre vice ordförande kommunstyrelsen Fredrik Hanell (MP) är också positiv.
– Vi får den till skänks. Höör ska verka för ett fossilbränslefritt Skåne år 2020 och då är biogas en nödvändig ingrediens, säger han.
Höörs kommuns transportansvarige Göran Axberg låter betydligt mer skeptisk när SkD pratar med honom.
– Vi vet fortfarande inte om det här blir av. Det är väldigt många steg innan vi blir färdiga. Men vi är närmare än någonsin och det är en fråga av yttersta vikt för kommunen och för miljön. Fossilfria transporter till 2020 går inte att få igenom utan en tankstation, säger han.

Vad ser du för hinder?
– Det är detaljplaner, och bygglov som ska gå igenom. Eon internt ska ta ett beslut och då vet vi att det byggs på affärsmässiga principer.

Vad handlar det om för kostnader att ställa om kommunens fordonsflotta så att 60 procent kör på biogas?
– Inga dramatiska kostnader. Vi byter till en gasbil när en bensinbil eller hybridbil gjort sitt. Det är ett par tusenlappar som mest i skillnad per fordon.
Någon placering för tankstationen är ännu inte bestämd men Stefan Lissmark pekar ut Hardys som ett alternativ.
– Jag vet att det pågår förhandlingar där, säger han.

×