Kikki Danielsson är första namnet som avslöjades till årets Så mycket bättre. Foto: Staffan Löwstedt / SvD / TT
Kikki Danielsson. Foto: Staffan Löwstedt / SvD / TT

Kikki Danielsson klar för Så mycket bättre

TV Kikki Danielsson är klar för årets säsong av Så mycket bättre och sångerskan från Osby ser fram emot erfarenheten.
– Mest ser jag fram emot min dag, att få se vilka av mina låtar de andra artisterna tolkar, säger hon.
Klar för programmet är även Tomas Andersson Wij.

Kikki Danielsson
Född: 1952 i Visseltofta. Uppvuxen i Osby.
Bakgrund: Sångerska i Wizex 1973-1982. Har deltagit nio gånger i den svenska Melodifestivalen: 1982 vann hon med gruppen Chips och Dag efter dag, som blev åtta i Eurovision Song Contest, 1985 vann hon med Bra Vibrationer och blev trea i Eurovision Song Contest, och en gång i norsk Melodi Grand Prix (med Bettan & Lotta). 2011 gav hon ut självbiografin Ett schlagerliv och släppte soloalbumet ”Första dagen på resten av mitt liv”. 2014 spelade hon sig själv i pjäsen Kikkiland, på Göteborgs stadsteater. 2015 släpptes plattan ”Postcard from a Painted Lady” och samma år medverkade hon också i TV4-programmet Lyckliga gatan, där hon tolkade en hiphoplåt. 2016 var hon värd i Sommar i P1, (för andra gången. Kikki sommarpratade även 1991).
Aktuell: I Så mycket bättre 2017.

Som första namn avslöjades på måndagsmorgonen i TV4 att Kikki Danielsson tar plats i höstens säsong av Så mycket bättre. I en paus i programmet får vi tag i henne på telefon och hon berättar att hon inte behövde någon betänketid när hon fick frågan.
– Den kom så oväntat, så jag sade ja utan att tänka. Men det känns så självklart att vara med där. Och nu känns det väldigt skönt att det är ute, vi har varit belagda med munkavle, säger hon.
Vilka de andra artisterna blir har hon inte ha full koll på ännu och de hon vet är klara är artister hon inte känner sedan tidigare. Det innebär att hon ännu inte har funderat på vilka låtar hon tänker ta sig an i programmet och göra till sina egna.
– I och med att jag inte har alla namnen har jag inte börjat lyssna på musiken och fundera på vilka låtar jag ska välja att tolka. Men jag ska försöka göra mina låtar med lite countrystuk, om det funkar. Det är där jag har mitt hjärta.

Kikki Danielsson slog igenom i dansbandet Wizex från Osby som hon gick med i 1973. Sitt stora genomslag fick hon 1978, då hon tillsammans med Wizex och Lasse Holm tävlade i Melodifestivalen med Miss Decibel. 1982 lämnade hon Wizex och fortsatte den framgångsrika solokarriär hon redan inlett parallellt.
Efter ett uppehåll då Kikki Danielsson inte syntes till så mycket har hennes karriär på senare år tagit fart igen. 2011 släppte hon sitt första soloalbum på 18 år, ”Första dagen på resten av mitt liv”, med låtar skrivna av Sören ”Sulo” Karlsson, som blivit hennes musikaliska samarbetspartner. Hon har spelat teater på Göteborgs stadsteater och 2015 släppte hon det kritikerrosade albumet ”Postcard from a Painted Lady”, som följdes upp av en framgångsrik konserthusturné. Och Kikki Danielsson trivs med att vara tillbaka i hetluften.
– Det är väldigt roligt och jag måste tacka Sulo väldigt mycket för det – för alla fina låtar han skrivit åt mig. Jag har också bra folk omkring mig på skivbolag och annat som sett till så att jag fått vara med i en massa olika tv-program. Jag tar de jobb jag känner att jag orkar med. Och jag har förstått att det inte blir någon semestervecka direkt på Gotland, säger hon och skrattar.

Du har redan skrivit en biografi, och varit öppen i intervjuer med ditt liv. Finns det saker kvar att avslöja?
– Jag tänker att det kanske kan vara trevligt för folk att få höra direkt från mig vad som hänt, min egen historia. Många har kanske bara läst rubrikerna om mig, och jag ska erkänna att när jag har bråttom läser jag själv ibland bara rubrikerna, och då kan det bli helt fel, säger hon.
Vad ser du mest fram emot?
– Min dag! Det ska bli spännande att se vilka låtar de andra artisterna väljer att tolka, säger Kikki Danielsson.
Klar för programmet är också Tomas Andersson Wij, som i Nyhetsmorgon konstaterade att det var ett lätt beslut att tacka ja.
– Jag har alltid gillat programmet, sade han.

Kikki Danielsson
Född: 1952 i Visseltofta. Uppvuxen i Osby.
Bakgrund: Sångerska i Wizex 1973-1982. Har deltagit nio gånger i den svenska Melodifestivalen: 1982 vann hon med gruppen Chips och Dag efter dag, som blev åtta i Eurovision Song Contest, 1985 vann hon med Bra Vibrationer och blev trea i Eurovision Song Contest, och en gång i norsk Melodi Grand Prix (med Bettan & Lotta). 2011 gav hon ut självbiografin Ett schlagerliv och släppte soloalbumet ”Första dagen på resten av mitt liv”. 2014 spelade hon sig själv i pjäsen Kikkiland, på Göteborgs stadsteater. 2015 släpptes plattan ”Postcard from a Painted Lady” och samma år medverkade hon också i TV4-programmet Lyckliga gatan, där hon tolkade en hiphoplåt. 2016 var hon värd i Sommar i P1, (för andra gången. Kikki sommarpratade även 1991).
Aktuell: I Så mycket bättre 2017.

Läs mer: