– Det är en ohållbar situation, anser bostadssamordnaren Pernille Hjorth, även om kommunen lyckats med sitt uppdrag.Foto: Kristina Höjendal

Så gav kommunen nyanlända bostad

HÄSSLEHOLM Hässleholms kommun har lyckats klara lagkraven på att erbjuda nyanlända bostäder. Bland annat genom att köpa in bostadsrätter – något som kritiserats hårt på andra håll.
– Det är en ohållbar situation, menar bostadssamordnaren Pernille Hjorth.

Vid två tillfällen ifjol lade Hässleholms kommuns exploateringsavdelning högsta budet på bostadsrätter som var till salu. Fler liknande bostadsköp är troligtvis på gång.
Förfarandet har kritiserats på flera håll, både för att priser riskerar att bli högre och för att kommuninvånare på jakt efter lägenhet i praktiken kan få se kommunen bjuda över dem med deras egna skattepengar.
Pernille Hjorth är självkritisk:
– Jag tycker inte att det är en optimal lösning. När vi fått det här stora ansvaret att ordna bostäder så konkurrerar vi med väldigt många andra sökande och det vill vi egentligen inte. Är det så att vi trissar upp priserna är det ingen bra lösning.

De flesta bostäder har dock skakats fram tack vare att Hässlehem och flera privata hyresvärdar, trots den allmänna bostadsbristen, släppt ifrån sig ett ökat antal lägenheter till socialen.
– Vi har vädjat till de olika hyresvärdarna. Vi står på ständig kö, säger Pernille Hjorth.
– Ifjol införskaffade vi åtta-tio nya lägenheter och dessutom använde vi oss av vårt befintliga bestånd, där någon flyttade ut.
Socialförvaltningen hade redan sedan tidigare brist på bostäder åt personer som inte själva kan ordna ett kontrakt. Det innebär svåra avvägningar:
– Vi har ett lagkrav på oss att ordna bostäder åt de nyanlända och då måste vi uppfylla det så gott vi kan. Samtidigt måste vi i de andra målgrupperna titta på hur akut behovet är och väga in barnperspektivet. Barn ska aldrig vara utan tak över huvudet, konstaterar Pernille Hjorth.

Totalt anvisades Hässleholms kommun ifjol 43 nyanlända. Nästan samtliga fick bostad under året – bara fem drog ut på tiden, men har nu fått bostad.
Därmed har Hässleholms kommun lyckats bättre än många andra:
– Vi har dessutom i de flesta fall lyckats ordna långsiktiga bostäder till nyanlända medan man i många andra kommuner använder sig av ombyggda förskolor, sovsalar, gymnastiksalar och vandrarhem där personer tvingas dela rum, berättar kommunens flyktingsamordnare Jenny Carlbom och berömmer socialförvaltningen.

I år anvisas ytterligare 43 personer.
Pernille Hjorth hoppas klara av att hjälpa även dem till en bostad:
– Det blir med ganska kraftiga ansträngningar. Det är en ohållbar situation, men vi gör allt vi kan så länge vi kan.
En viss hjälp blir det när ett par hvb-hem för ensamkommande nu ställs om till så kallade stödboenden för nyanlända.
– Ett par av dem kommer att likna lägenhetsboenden, säger Jenny Carlbom.

Dagens fråga

Följer du någon tv-serie?

Loading ... Loading ...