Åsa Erlandsson (SD).
Michael Strömberg (ordförande) nybildade Kommunens röst. ARKIVBILD
Jennie Strömberg, ber om ursäkt.
Håkan Spångberg säger att han inte orkade med pressen längre.
Ulf Erlandsson (SD).

Fem SD-ledamöter lämnade fullmäktige

Hässleholm I affärerna kring Sverigedemokraterna avgående kommunalråd Ulf Erlandsson skrevs ett nytt kapitel under måndagens fullmäktigemöte.

Innan ens uppropet var avklarat, om än med vissa tekniska svårigheter, stod Sverigedemokraten Michael Strömber och stampade i talarstolen.
– Jag ska framföra en hälsning från Ulf Erlandsson och tacka för trevligt samarbete, inledde han och kungjorde därefter att han samt Jennie Strömberg, och Håkan Spångberg ämnade lämna alla politiska uppdrag med omedelbar verkan.

Därefter förklarade också Åsa Erlandsson att hon avsäger sig alla politiska uppdrag i kommunen.
– Som man bäddar får man ligga, var hennes avslutningsord till ledamöterna i kommunfullmäktige, varpå en viss turbulens uppstod och det begärdes ajornering.
Till de nämnda hade då också också Fredrik Rosenberg och Solbritt Erlandsson anslutit sig.
De återstående Sverigedemokraterna, med Patrik Jönsson i spetsen (vice ordförande i kommunfullmäktige), samlades till ett krismöte i foajén.

Vad som där avhandlades är oklart, men Patrik Jönsson såg relativt oberörd ut och återtog platsen i presidiet efter pausen.
Att detta skulle ske kom naturligtvis som en total överraskning för alla som inte var inblandade i detta strömhopp av SD-ledamöter.
Totalt försvinner alltså fem ordinarie ledamöter för Sverigedemokraterna från kommunfullmäktige, Ulf Erlandsson, Åsa Erlandsson, Michael Strömberg, Jennie Strömberg och Håkan Spångberg.
Därutöver ersättarna för Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige Fredrik Rosenberg och Solbritt Erlandsson.

 

Se hela kommunfullmäktigemötet.

 

 

Ordföranden i fullmäktige, Douglas Roth, fick därefter omedelbart ta hand om uppsägningarna och utan några invändningar från övriga ledamöter godkändes uppsägningarna och det beslutades att man skulle begära en ny röstsammanräkning hos Länsstyrelsen för att ersätta de fem ordinarie ledamöterna från SD som nu inte längre besitter någon stol.
De sju som nu lämnar satt på en mängd politiska uppdrag i såväl nämnder som styrelser.
Exempelvis Håkan Spångberg som är förste vice ordförande i miljönämnden, Jennie Strömberg som är ledamot i omsorgsnämnden, Åsa Erlandsson som är förste vice ordförande i omsorgsnämnden samt Michael Strömberg som är förste vice ordförande i socialnämnden.

Läs mer:

www.nsk.se

Dagens fråga

Är Kattis Ahlström ett bra val som SVT:s julvärd?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×