Amar Alabo, Mageid Alsybaee, Fadi Abed Alaal, Firas Obeed, Salah Almazboh, Mahmod Entabi, Ryiad Alhardan och Hozaifa Almazboh kämpade i timmar för att få festmåltiden färdig. Foto: Oscar Schau
Fadi Abd Alaal tog hand om den sista salladen. Foto: Oscar Schau

Syrisk matfest för invånarna närmare

Lönsboda Under lördagen arrangerades en syrisk matfest på Granada i Lönsboda. Under flera timmar hade bygdens nyanlända förberett en fest för att stärka banden med ortens övriga invånare.

De lagade mat i timmar – från tio på fredagskvällen till ett på lördagen. Strax innan de omkring fyrahundra gästerna anlände återstod bara ett par knippen ohackad sallad.
– Vi vill ge något tillbaka. Röda korset och Svenska kyrkan har gett oss så mycket, stöd i kontakt med myndigheter och annat, säger Firas Obeed, som inte sovit på hela natten.
Förberedandet av festmåltiden hade varit svårt utan honom. Med 17 års erfarenhet i den syriska restaurangbranschen i ryggen ledde han det nattliga arbetet.

Meningen med den syriska matlagningsfesten, arrangerad av Röda korset och Svenska kyrkan, var att stärka relationerna mellan nya och gamla Lönsbodabor.
– Det är viktigt att det finns en bra kontakt mellan svenskar och flyktingar, att vi skapar en positiv relation, säger Firas Obeed.
– Vi måste hitta en väg och göra vad vi kan för att det ska lyckas.
Bland borden i den välfyllda samlingslokalen rörde sig Annelie Johansson kors och tvärs. Med sitt engagemang i kyrkan har hon varit med att anordna matfesten.

– Vi känner många från Syrien, Libanon och Irak och de har ett stort matintresse. Så vi bollade lite idéer och bestämde oss för att köra på detta. Meningen är att träffas och att hitta på något tillsammans, svenskar och nyanlända.
– Det blev väldigt lyckat i fjol. Men idag är vi betydligt fler, säger Annelie Johansson.
Efter en kort allsång till nationalsången, spelad på de nyanländas önskan, började kön hungriga ringla sig till de uppdukade bufféborden.
Tallrikar i händerna på barn, gamla, syrier och svenskar, fylldes med tabbouleh och lammracks. I väntan vid scenen stod den arabiska dansgruppen Dabke group och väntade.
Svettglansig fyllde Mahmod Entabi, en av kockarna, på faten och gjorde tummen upp. Han var nöjd med prestationen.

Senaste nytt omOsby

Dagens fråga

Borde damfotbollen få mer fokus och resurser?

  • JA (61%, 244 Röster)
  • NEJ (39%, 157 Röster)

Antal röster: 401

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×