Annons

Botanisk skönhet och viktigt samspel

Ung kultur I Eva Emmelins Ung kultur-spalt handlar det om allt från vacker botanik till dagdrömmar om att vara en elefant.
Publicerad 8 april 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

Om jag mot förmodan skulle skaffa en tatuering skulle motivet komma ur Botanicum av Katie Scott och Kathy Willis (Rabén & Sjögren). Nu är kanske tatueringsmotiv inte det man vanligtvis letar efter i en barnbok men det här är också något mer än en bilderbok.

Det är ett illustrerat botaniskt uppslagsverk, perfekt för att drömma sig bortom scilla, påskliljor och vårgröna knoppar i buskar och träd. Den är en bok att bläddra i med barnen och utforska naturens makalösa förger och former. En bok att vända sig till när små händer rotar i jorden och kommer upp med märkliga knölar och skott.

Annons

När barnen kommer med kluriga frågor är även Beppe Singer en vän i nöden. Det kanske inte alltid är de väntade frågorna han besvarar, men i Beppe testar – 15 godisexperiment (Bonnier Carlsen) lyckas han både förklara och väcka nyfikenhet. Varför blir choklad vit i kylen? Hur mycket brusar en suris och går det att odla sockerträd? Det sista kommer i alla fall vi att prova!

Sedan Per Gustavsson lämnade sina normbrytande men på sitt sätt ändå mallade prinsessor och prinsar har han gått åt ett betydligt mer filosofiskt håll.

Efter Badbaljan, en historia om allting kommer nu Om jag var en elefant (Rabén). Det är en resa i huvudet på Vera, som på förskoleutflykten dagdrömmer om allt hon hade kunnat vara om hon inte var Vera. En farfar som matar fåglar, en fjäril eller kanske en vulkan. Konceptet ”om jag vore...” är knappast nytt men Per Gustavsson lyckas ändå överraska både i tanke och i sitt lekfulla samspel mellan text och bild.

På tal om samspel tror jag att Sago mini – Jinjas vänner (Bonnier Carlsén) kan vara den första barnbok som bygger på en app. Det omvända är ju inte helt ovanligt men här har katten Jinja, kaninen Jack, fågeln Robin och de andra flyttat ut ur mobiler och surfplattor och in i en robust pekbok. Figurerna och färgsättningen är densamma, liksom tanken om att barn ska vara med i läs/spelupplevelsen.

Här gäller det att gömma alla överraskningar så att Jinja inte ska upptäcka att vännerna planerar en födelsedagsfest. Det är en ganska ordinär pekbok för de yngsta, men jag gillar iden att låta skärm och tryck samverka och ge barn en lika naturlig relation till båda.

Så några sista ord om serieromanen Stackars pappa (Rabén & Sjögren) av debutanten Sissel Gustafsson. Den är en fin och lågmäld skildring av att växa upp med en alkoholiserad förälder.

Formatet är precis så enkelt och lättillgängligt som ett så svårt ämne till en ung målgrupp (9-12 enligt förlaget) behöver vara.

bild 1/5
Eva Emmelin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons