Ska man vara med i samtalen om den nationella strategin mot terrorism så ska man också stå bakom den, menar Gustav Fridolin, med adress till SD. Han tycker att Sverige har ett fungerande system för avvisningar, men att det finns luckor i lagen som måste täppas till. Miljöpartiet har inte grundat sin hållning en opinion företrädd av andra partier. Foto. TT

Fridolin: ”De som inte ska vara i Sverige ska bort”

Skåne/Göteborg Nu vill regeringen skärpa terrorlagen. Det kan bli brottsligt att ordna övernattning och ge skjuts till terrorister.

‑ Jag och justitieminister Morgan Johansson (S) har presenterat hur vi vill täppa till luckor i terrorlagstiftningen, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) till tidningen på väg hem från S-kongressen i Göteborg och regeringskollegorna.
Han känner sig trygg med att människor i Sverige i handling visat solidaritet och sammanhållning, efter atentatet i Stockholm.
‑ Det handlar om att vi känner trygghet, säger han.
En skärpning av terrorlagstiftningen handlar bland annat om övernattningsmöjligheter, transporter och lagföring av personer som är aktiva i organisationer med koppling till terror.
‑ Vi ökar möjligheten att förebygga terrorbrott, kommenterar Gustav Fridolin.
Miljöpartiet stödjer även S-kongressens bud om 10 000 fler polisanställda till år 2024 samt att nya polishögskolor etableras i Malmö och Göteborg. Det är dubbelt så mycket som polisens eget mål.

Gustav Fridolin och dåvarande språkröret Åsa Romson var kritiska till sin regerings beslut att stänga gränsen fär flyktingar i november 2015.
‑ Den lagstiftningen är tillfällig. Vi vill att vi gör upp inom EU, som har mycket större möjligheter att hantera flyktingmottagandet, säger Gustav Fridolin.
Att EU inte har enats om en gemensam plattform, tycker han är tråkigt.
‑ Jag är ganska besviken på EU för det.

Regeringens och därmed Miljöpartiets skärpta hållning har hittills haft en mindre attraktiv position i frågan och lägger sig nu närmare SD och Moderaterna, som har opinionen med sig i frågan.
Sju av åtta riksdagspartier öppnar för att kriminalisera samröre med terrororganisationer, enligt Svt:s undersökning.
I Sverige är det i dag inte möjligt att kriminalisera medlemskap i organisationer på grund av den grunslagskyddade föreningsfriheten.
I Norge är det sedan några år olagligt att tillhöra en terrorstämplad organisation. Gustav Fridolin gör inga avsteg från regeringens inställning, som kan tänka sig en lagstiftning likt den norska.
Men han är tydlig med att regeringens utspel inte är ett sätt att blidka opinionen efter terrorattentatet i Stockholm.
I remissutfallet från lagarna som presenteras i strategin mot terrorbrott har det framkommit att det finns en lucka i lagen.
‑ Sådana luckor ska vi inte ha, säger Gustav Fridolin.

Enligt Migrationsverket kan det finnas 12 000 personer i landet, som har fått sina uppehållsansökningar avslagna och därmed ska utvisas. Flera är ensamkommande och uppehåller sig nu illegalt i Sverige.
‑ De personer som inte ska vara i Sverige ska bort, men vi får inte hamna i ett läge där alla klassas som terrorister. De flesta flyr från terrosism. Det är heller inte säkert att alla dessa 12 000 finns kvar i Sverige. De som finns här ska vi ha koll på och finns det misstankar krävs särskild kontroll.

SD har uteslutits från regeringens samtal om nya terroråtgärder. Det har fått hård kritik av bland annat polisprofessor Leif GW Persson., som tycker att SD ska bjudas in. Regeringens motiv är att SD tagit ställning mot åtgärder i den nationella strategin mot terrorism.
‑ Vi är överens med allianspartierna. Det är viktigt att inte avvisa förslag. Jag tittar på SD:s förslag också, om de tillför något.

Dagens fråga

Brukar du fika på café?

Loading ... Loading ...