72-åriga göteborgaren Barbro Blomberg har genom släkten fått starka band till Laholm och Båstad. Nu ger hon ut boken som handlar om familjens äventyr i bokform. Foto: Viktoria Blomberg Book
”Längtans vals”. Foto: Oskar Svensson

Skrev roman om gåtor i släkten

FORSKARE. Vägen till hennes släkthistoria om farfadern och hans fyra syskon gick via besök i Köpenhamn och New York.
Med ett ytterst målande språk ger journalisten och författaren Barbro Blomberg nu ut dokumentärromanen ”Längtans vals”, som delvis utspelar sig i och kring Laholms kommun och bygger på familjens olika livsöden.

Hemma har hon sedan länge haft ett fotografi på Ludvig. En ung man, tillika hennes farfars bror, som på den tiden hade höga musikambitioner.
– Hans liv har varit en gåta, så bara det var intressant att nysta i, säger Barbro Blomberg.
Det var där funderingarna på att ta reda på mer började frodas.
Att skriva böcker var dock något annorlunda – på ett positivt sätt.
– Som journalist skriver man lite mer av ett beställningsjobb. Att skriva böcker ger mig en chans att uttrycka och utveckla mitt eget språk, vilket passar mig bra, säger Barbro Blomberg.

Men det dröjde till 2013 innan Barbro Blomberg, 72, tog sig tid att gå en utbildning på Lunds universitets författarskola. Det gav nya öppningar efter ett helt arbetsliv som journalist.
– Jag är ju väldigt nyfiken av mig och tycker om att gräva fram saker och ting i och med min bakgrund som journalist, berättar Barbro och fortsätter.
– Dessutom, när jag slutade som journalist var jag inte färdig med mitt skrivande, kände jag.

Att det skulle bli pappans sida hon skulle fördjupa sig i beslutade Barbro sig för långt tidigare.
2010 gav hon ut sin första bok ”Livstystnad – El pacto de silencio”, som handlar om den halvbror hon fick i vuxen ålder i Spanien. En hemlighet hennes mamma gått och burit på under många år.

Det gav en impuls till att tränga mer på djupet i hennes fars anor.
– Jag kände en nyfikenhet inom mig över att jag ville veta mer om min pappas släkt efter det, säger Barbro och fortsätter:
– Det var mycket skrönor i familjen som jag ville få veta om det verkligen stämde och på det viset kunna ta död på ryktena som ingen berättat för mig, så resan med boken har varit väldigt spännande och intressant för min del, berättar hon.
Barbro tog saken i egna händer då viljan överfördes till verklighet.

Hon hade ingen direkt erfarenhet av släktforskning. Men Barbro gav sig den på att luska ut hur hennes farfar och syskon levde på 1800-talets slut och in på 1900-talet. Därför gav hon sig på egen hand över till Riksarkivet i Köpenhamn och även till New York för att forska fram historien om släktingarna som så småningom utvandrade till Amerika
Hemma fanns också åtskilliga brev, vykort och foton som gav ledtrådar.

Farfar Gottfrid lämnade som 40-åring sin fru och tre barn för USA efter att ha drivit Brostorps gård i botten och satsade bland annat på en spritbutik i Brooklyn. Ett beslut som tolv år senare fick sina konsekvenser. Brodern Ludvig, vars liv var musiken, ville erövra USA med operetter och filmmanus efter att förgäves ha försökt komma in på Konservatoriet i Köpenhamn. Den tredje brodern gifte sig med en svenska och drev hotell i New York.

Däremot gav sig deras två systrar Alma och Elfrida aldrig av, utan de två byggde upp ett liv i Sverige. Elfrida hade en sybehörsaffär, först i Veinge och sedan i Laholm, medan Alma i alla år arbetade på ett pappersbruk i Småland. De båda höll kontakten med sina bröder genom brev och vykort.
Det är just dessa två, förutom farfar Gottfrid, som Barbro själv har en relation till.
– Den bild jag har av systrarna var att jag var jätterädd för dem. De var gamla och spröda tanter som ingav respekt, säger hon och skrattar.

En bild hon hade av dem som ung men den blev inte densamma när hon såg dem med vuxna och forskande ögon.
– De var väldigt självständiga och företagsamma kvinnor, vilket inte var så vanligt på den tiden, säger Barbro.
Allt detta ligger nu till grund för boken ”Längtans vals”, där hon med ett skickligt målande språk låter läsaren känna närvaro av svunnen tid där familjens liv utspelas.

Även om Barbro själv aldrig haft Laholm med omnejd som fast punkt har historien gett henne en stark hemmahörighet. Med det håller hon sina anfäders hemmaplan och i synnerhet Båstad högt, där hon tillbringat många somrar i huset som var hennes farfars och de båda fastrarnas. Hennes egna föräldrar bodde i huset fram till 1983.

Det är just i Båstad som boken sluts samman.
– Båstad har alltid varit en trygg och viktig plats för mig, så att vara här i trakten ger mig ett lugn, avslutar Barbro Blomberg.

Namn: Barbro Blomberg

Ålder: 72 år

Bor: I Malmö. Född i Göteborg och har tillbringat många somrar och lov från barndomen upp i vuxenålder i Båstad.

Gör: Skriver, tar hand om kroppen och är aktiv i samhällslivet.

Familj: Särbo, barn och barnbarn.

Intressen: Familj, hund, tango, yoga, resa och vandra.

Hur är jag som person: Nyfiken och optimistisk.

Aktuell: Har nyss gett ut släktromanen ”Längtans vals”.

×