GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Mötte Himmler i bunkern

Osby Legendarisk Osbyrektors insatser under kriget sparas till eftervärlden.
Osby • Publicerad 21 april 2017 • Uppdaterad 14 december 2021
Historikern och läraren Anders Blidberg framför Ekbackeskolan, där Gösta Lundin var rektor i många år (då Osby Samskola). Gösta Lundin lämnade 1944 sin lärartjänst och sin familj för att arbeta för KFUM:s krigsfångehjälp i Nazi-Tyskland. Hans insatser under kriget har Anders Blidberg sammanställt i ett arkiv. Detta överlämnas nu till Folke Bernadotteakademin.
Historikern och läraren Anders Blidberg framför Ekbackeskolan, där Gösta Lundin var rektor i många år (då Osby Samskola). Gösta Lundin lämnade 1944 sin lärartjänst och sin familj för att arbeta för KFUM:s krigsfångehjälp i Nazi-Tyskland. Hans insatser under kriget har Anders Blidberg sammanställt i ett arkiv. Detta överlämnas nu till Folke Bernadotteakademin.

Det var för ungefär 20 år sedan som Anders Blidberg, till vardags lärare på Ekbackeskolan, kom i kontakt med Gösta Lundins insatser under slutet av Andra världskriget.

Ett engagemang som innebar stora risker i ett bombhärjat, sammanfallande och alltmer desperat Nazi-Tyskland.

Materialet var spretigt och ibland i dåligt skick, men samtidigt en skatt av allt från personliga brev till makan Dagmar, fotografier och rapporter.

Det finns redan en mängd historier och anekdoter som med all säkerhet kommer att berättas i en bok om Gösta Lundins liv.

–Gösta ansvarade för alla toppkontakter med tyska UD, Gestapo, Wehrmacht och liknande organisationer. Deras uppdrag var att förse hundratusentals krigsfångar med materiel för att mentalt överleva livet bak taggtråd.

De allierade länderna skickade material, via Göteborg till Lübeck, medan tyskarna skickade material till sina fångar runt om i Europa.

Efter 1945 fortsatte Gösta Lundin att med samma energi hjälpa de tyska krigsfångarna, som for mycket illa efter kapitulationen. Han återvände permanent till Sverige först 1947.

Andreas Örwall Lovén
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.