Annons

Legionellabakterier på Orupssjukhuset

höör Region Skåne tonar ner riskerna.
Höör • Publicerad 25 april 2017 • Uppdaterad 25 november 2021
En högre halt legionellabakterier än normalt har upptäckts på Orupssjukhuset efter att Region Skåne genomfört provtagning av dricksvattnet.			                arkivbild
En högre halt legionellabakterier än normalt har upptäckts på Orupssjukhuset efter att Region Skåne genomfört provtagning av dricksvattnet. arkivbild

Region Skåne tar varje år legionellaprover på alla sina sjukhus. I februari gjordes den årliga provtagningen på Orupssjukhuset och i mars månad stod resultatet klart.

Annons

Att Legionella hittas i dricksvattnet är inget nytt enligt fastighetsägaren Regionfastigheter som är en del av Region Skåne.

Görs inte regelbundna spolningar av vattnet också i de utrymmen som står tomma?

Sedan tidigare finns speciella legionellafilter i alla duschar på Orup. Det är filter som byts ut var tredje vecka.

De senaste veckorna har Regionfastigheter genomfört flera åtgärder och väntar i skrivande stund på resultaten från de senaste provtagningarna.

Höörs kommuns miljöinspektör Madeleine Persson har hört av sig till Regione Skåne och önskar snar återkoppling om åtgärderna.

Annons

På Orup bedrivs i dag rehabilitering av patienter med hjärnskador, ryggmärgsskador plus patienter som drabbats av stroke.

SkD sökte under måndagen ansvarig tjänsteman för försäljningen, Linda Strömbäck, utan framgång.

Fakta:Legionella

Namnet Legionella kommer från att ett antal krigsveteraner (legionärer) höll en konferens i slutet av juli 1977 i Philadelphia, där 221 personer insjuknade i lunginflammation och 34 dog. Ingen visste då vad som hade orsakat sjukdomen, men när bakterien identifierats gavs den namnet Legionella pneumophila (den som älskar lungor). Sedan dess har man identifierat åtminstone 50 arter av Legionella. Legionärssjuka är en allvarlig form av lunginflammation som yttrar sig med hög feber, frossa, huvudvärk och muskelsmärtor, åtföljt av torrhosta, andningssvårigheter och lungsymtom. Internationell forskning visar att framför allt nedsatt immunförsvar, rökvanor och ålder har betydelse för att utveckla sjukdomen. Beroende på hur stor mängd bakterier man inandas kan dock även fullt friska människor utveckla legionärssjuka. Normalt brukar man insjukna två till tio dagar efter smittillfället.

Källa: Boverket.

Tobias LagerholmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons