Opera

Aniara på plats på operans scen

Frida Engström som Daisi Doody i Malmö operas Aniara. Foto: Malin Arnesson
Artikel Opera För första gången sedan 1977 svävar rymdskeppet Aniara på Malmö Operas scen. Den 6 maj är det premiär och föreställningens regissör Stefan Johansson ser fram emot att låta publiken följa med ut i rymden. - I föreställningen vill jag får fram det mänskliga perspektivet på att vi fortfarande inte lyckats göra något för att stoppa förstörelsen av vår planet, säger han.

1959 hade kompositören Karl-Birger Blomdahl och poeten Erik Lindegrens då hypermoderna operaversion av Harry Martinsons versepos Aniara urpremiär på Kungliga operan i Stockholm. Redan på genrepet sågs Aniara av Malmö Operas chefsdramaturg Stefan Johansson, då 12 år. Nu, nästan 60 år senare, regisserar han själv Aniara på Malmö Opera.

– Det finns många orsaker till att vi sätter upp Aniara nu, förklarar han i en paus under repetitionerna. En är att den inte är gjord någonstans på nästan 25 år och att vi, lite sent, lyfter fram kompositören Blomdahls hundraårsjubileum 2016. Sedan är det ett väldigt bra verk som fått en helt ny aktualitet. På urpremiären och även 1977 när det senast spelades här på operan var det mycket fokus på rymden. Den entusiasmen har gått över och i dag tänker man mer på miljöaspekten. Allra djupast handlar det om att det är här som slutstriden om planetens överlevnad kommer att stå.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Stödet allt starkare för Magdalena Andersson

Nomineringar av finansminister Magdalena Andersson som Stefan Löfvens efterträdare på partiledarposten fortsätter att droppa in. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes

Ytterligare två partidistrikt i Socialdemokraterna ansluter sig till den majoritet som nominerar finansminister Magdalena Andersson att efterträda Stefan Löfven som S-ledare. Senast i raden att bestämma sig är distrikten i Jönköping och Kalmar.

"Vi tycker att Magdalena är den som kan leda vårt parti på ett utmärkt sätt framöver. Vi har ett val att vinna 2022 och vi behöver ta oss an de utmaningar som finns för framtiden. Där kommer Magdalena Andersson att göra ett förträffligt arbete", säger Anders Henriksson, ordförande för Socialdemokraterna i Kalmar län, i ett pressmeddelande.

En klar majoritet av de 26 partidistrikten har hittills blivit klara med sina nomineringar inför partikongressen i Göteborg den 3-7 november, där en ny partiledare ska väljas. De har alla nominerat finansministern, inga andra nomineringar finns än så länge.

Lars Larsson/TT

Hässleholm

Dags att ladda hagelbössorna

Anders Dicksson, ordförande i Hässleholmsortens jaktskytteklubb, ser fram emot att få börja använda klubbens hagelbanor igen.
Hässleholm
STOBY Efter skjutförbud sedan den siste oktober 2019 ser det nu ut som att jaktskytteklubben kan plocka fram hagelgevären igen.

I alla fall om politikerna i miljö-och stadsbyggnadsnämndens arbetsutskott får som de vill.

– Om miljö-och stadsbyggnadsnämnden fattar samma beslut och det inte blir överklagat, så kan hagelbanorna användas igen, säger Kenny Hansson (M), ordförande i miljö-och stadsbyggnadsnämnden.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Berlusconi vägrar psykiatrisk undersökning

Italiens före detta premiärminister Silvio Berlusconi vill inte låta en psykolog utvärdera hans psykiska hälsa inför en rättegång. Arkivbild.
Foto: Alessandra Tarantino/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Förre italienske premiärministern Silvio Berlusconi vägrar genomgå en psykiatrisk undersökning som ett led i rättegången kring hans ökända bunga bunga-fester.

Rättegången har skjutits upp flera gånger på grund av Berlusconis hälsoproblem. Den 84-årige före detta ledaren låg elva dagar på sjukhus med svår covid-19 i fjol och har även tidigare fått sjukhusvård för olika åkommor.

Domstolen har kallat in tre experter, bland dem en psykolog, för att bedöma om Berlusconi är vid sina sinnens fulla bruk. Berlusconi vill dock att rättegången ska fortgå utan hans medverkan och skriver i ett yttrande till domstolen att en psykiatrisk undersökning vore "kränkande" mot hans heder och att det visar på fördomar mot honom.

84-årige Berlusconi har under årens lopp stått inför rätta flera gånger, och dömdes för några år sedan till fyra års fängelse för skattebrott. Han utreds för närvarande för att ha betalat vittnen för att hålla tyst om bunga-bunga-festerna.

Inrikes

Dinosauriernas död – ormarnas bröd

Huggormen är en av de få ormar som lever i vilt tillstånd i Sverige och den enda av dem som är giftig. Arkivbild.
Foto: Cornelius Poppe/NTB/TT
Inrikes
Inrikes När en asteroid slog ned på jorden och utplånade merparten av allt liv kunde vissa slingra sig undan.
Efter dinosauriernas död fick ormar chansen att utvecklas och sprida sig över världen, visar en ny studie.

I det stora massutdöendet för 66 miljoner år sedan lyckades en del fåglar, grodor, krokodiler, mindre däggdjur och kräldjur hålla sig vid liv.

Det fåtal ormarter som överlevde gav upphov till alla fler än 3 700 arter av vitt skilda slag som bedöms leva världen över, visar en studie av forskare vid universitetet i brittiska Bath som publiceras i tidskriften Nature.

Livlös värld

Asteroidnedslaget lämnade efter sig en kaotisk värld där endast en fjärdedel av all flora och fauna överlevde. Ormar som levde under marken, i sjöar eller i skogen kan ha varit särskilt lämpade att klara sig undan skarpa temperaturskiften och naturkatastrofer, enligt studien.

I dinosauriernas frånvaro fick evolutionen stort spelrum. Forskarna har funnit att mängder av arter bildades och utvecklades snabbt och med stor mångfald på kort tid.

– I den miljön, där näringskedjor kollapsat, kunde ormar överleva och frodas och de kunde kolonisera nya kontinenter och interagera med sin omvärld på nya sätt, säger Catherine Klein, forskaren som lett studien, till brittiska BBC.

– Sannolikt hade de inte hade varit där de är i dag om det inte hade varit för asteroidens nedslag.

Fördel att se värme

Efter nedslaget kom ett stort askmoln att omge jorden och blockera solljuset en lång tid. Då hade ormar som kan registrera värme större möjlighet att fånga sina byten i mörkret.

Och när det fanns få djur att jaga och äta hade de också en fördel. Ormar kan tack vare sin låga ämnesomsättning klara sig utan föda i flera månader.

De tidigaste fossilen som upptäckts tyder på att de första ormarterna uppstod på den sydliga superkontinenten Gondwana. Under kenozoikum, perioden som sträcker sig från det senaste massutdöendet till i dag, har de spridit sig till alla kontinenter förutom Antarktis.

Mångfalden bland dagens ormar är stor: tänk flygormar, havsormar, extremt farliga giftormar, kungsboan som kramar ihjäl sina offer, centimeterlånga trådormar eller sex meter långa nätpytonormar, som vid några tillfällen har slukat hela människor.

Martin Mederyd Hårdh/TT

Dessa två burmesiska pytonormar fotograferades på ett forskningscentrum i Brasilien. Arten är en av de fem största ormarterna. Arkivbild.
Dessa två burmesiska pytonormar fotograferades på ett forskningscentrum i Brasilien. Arten är en av de fem största ormarterna. Arkivbild.
Foto: Andre Penner/AP/TT

FAKTA

Fakta: Ormar

Ormarna, fjällbärande kräldjur i underordningen Serpentes, omfattar åtminstone 3 700 arter världen över, som fördelas inom 24 familjer. De tros ha uppstått under juraperioden för 143 till 167 miljoner år sedan.

Ormar lever i nästan alla delar av världen, med undantag för polerna, kalla områden som norra Ryssland, norra Kanada och sydligaste Sydamerika, samt Irland och Nya Zeeland.

De minsta ormarterna blir omkring en decimeter långa, medan de allra största kan bli omkring tio meter långa.

Ormar är släkt med ödlor, men saknar ben. I stället har de en flexibel och avlång kropp med en ryggrad med mellan 200 och 400 kotor. De saknar ögonlock och känner lukt genom att slingra en kluven tunga i luften, fånga in ämnen och föra dem till ett luktorgan som sitter inne i munnen. Vissa ormar "ser" värme med hjälp av groporgan ovanför munnen som uppfattar infraröd värme.

I Sverige finns tre ormarter: vanlig snok, hasselsnok och huggorm. Huggormen är den enda av dem som är giftig. Alla ormar är fridlysta i Sverige.

Källa: Nationalencyklopedin, Artdatabanken, Nature

Sport

Svaret till Guardiola: Håll dig till coachning

Pep Guardiola.
Foto: Alastair Grant AP/TT
Sport
Sport Pep Guardiola var frustrerad efter premiärsegern i CL och efterlyste mer läktarstöd på Etihad.
Något som inte uppskattas av Manchester City-supportrarna.
– Han förstår inte svårigheterna, säger en representant för supporterklubben.

38 062 personer var på plats på Etihad när Manchester City besegrade RB Leipzig med 6–3 i Champions Leagues gruppspelspremiär under onsdagen.

En bra bit från de 50 000 som sett de de två inledande Premier League-matcherna på hemmaarenan – och Pep Guardiola var snabbt ute och vädjade om att fler måste ta sig till matcherna.

– Jag skulle vilja se fler kommer till matchen på lördag (Southampton). Snälla, vi behöver det, snälla. Vi är trötta och jag bjuder in er alla för att komma och se matchen, sade han efteråt.

Citys låga publiksiffror i Champions League lyfts ofta av rivaliserande supportrar och Kevin Parker, generalsekreterare för Citys officiella supporterklubb, tror att Guardiolas uttalande ger nytt bränsle.

– Folk refererar till Etihad som "Emptyhad". Det är lite skojande bland motståndarsupportrar, men det finns ingen sanning i det. Vår närvaro är generellt fantastisk, säger han.

Enligt Parker borde Guardiola vara mer tacksam för tiden och pengarna som supportrarna lägger ner.

– Han förstår inte svårigheterna som folk kan ha med att ta sig till en onsdagsmatch på Etihad klockan 21. De har barn att tänka på, de kanske inte har råd och det finns fortfarande problem med covid. Jag förstår inte varför han ska kommentera det, säger han och fortsätter:

– Han är den bästa tränaren i världen och på snällaste möjliga sätt tycker jag att han ska hålla sig till det.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Axofinans

Personlig ekonomi under och efter Covid-19

Axofinans.se Den rådande pandemin har slagit hårt mot Sveriges ekonomi, med fallande tillväxt och en stigande arbetslöshet. För många är Coronaviruset främst associerat med dess ekonomiska inflytande, snarare än hälsokonsekvenserna som viruset medför. Detta är fullt förståeligt, eftersom pandemin krånglat till det finansiellt för svenskar runtom landet, och det kan vara svårt att förstå sig på hur man bör gå tillväga framöver gällande den personliga ekonomin. Det är viktigt att inte ta känslomässiga beslut baserat på dagssituationen – långsiktigt tänkande är det som kommer att rädda ekonomin, både under och efter Corona-eran.

Coronakrisen har medfört ekonomiska svårigheter globalt, och Sverige är inget undantag. Det kan vara svårt att veta hur man bör agera framöver gällande ens personliga ekonomi när hela världen befinner sig i krisläge. Det viktigaste att ha i åtanke är att denna kris kommer att nå sitt slut så småningom, trots att vägen framåt ser ut att bli längre än förväntat. Man bör därför inte ta några större finansiella beslut till följd av pandemin: pengar som investerats i aktier och dylikt bör lämnas ifred, tills dess att situationen stabiliserat sig.

Utöver det är det rekommenderat att ta väl hand om den personliga finansen, eftersom situationen kan komma att förvärras inom snar framtid. En andra våg verkar mer och mer möjlig, och kan medföra en stor ekonomisk nedgång för den svenska ekonomin – som förlitar sig främst på sin export. Det här är vad man bör fundera över gällande den personliga ekonomin både under och efter den nuvarande världssituationen.

Mindre företagsägare värst drabbade

De som drabbats hårdast ekonomiskt av Covid-19 är mindre företagsägare, särskilt de som arbetar inom turismbranschen. För sådana personer kan det vara svårt att finna en balans mellan företagets ekonomi och den personliga ekonomin. Det är viktigt att hålla dessa separat, och att se till att den personliga ekonomin håller sig stabil, även i de fall då företaget ter sig fallera.

Refinansiering av lån

Att försöka beta av flera lån samtidigt under en ekonomisk kris är inte lätt. Avbetalning av samtidiga lån innebär många olika minimibelopp att betala samt vanligtvis en högre än nödvändig ränta. Med en refinansiering av ens lån kan man samla alla sina tidigare lån på en och samma plats, och därmed få möjlighet till en lägre ränta samt lägre månadsbetalningar.

Detta innebär självklart mer pengar över i slutet på varje månad och en högre nivå av ekonomisk säkerhet. En refinansiering är ett särskilt attraktivt val för den som tidigare använt sig av lån där standarden är skyhöga räntor, exempelvis sms-lån. Sådana lån kan vara svåra att betala av inom en rimlig tidsram och kan innebära framtida problem med Kronofogden om man inte är försiktig.

Börssituationen som den ser ut idag är inte permanent

Turbulensen man kunnat observera hos aktiemarknaden på senare tid kan vara ångestgivande, men det innebär inte att man bör paniksälja. Det är bäst att vänta ut pandemin innan man rör sina aktier, eftersom marknaden eventuellt kommer stabilisera sig. Precis som med det mesta i finansvärlden, är det bäst att tänka långsiktigt, eftersom man annars riskerar förlora stora summor på sina tidigare investeringar.

En buffert gör stor skillnad

Går saker och ting snett i framtiden, är det viktigt att man inte hamnar i en situation där man måste låna pengar av familj och vänner för att klara sig. Att spara till en buffert är därför essentiellt för en säker privatekonomi. Vanligtvis räcker det med tre månadslöner för de flesta nödsituationer. Om inkomsten minskar eller man plötsligt blir av med arbetet, kan en sådan buffert lätta på stressen och bidra till en mildare övergångsperiod.

Många bäckar små gör en stor å

Privatekonomin under Covid-19 bör inte utsättas för drastiska åtgärder eller panikartade ekonomiska beslut. Små, men goda, finansiella val är allt som behövs för att säkerställa en god ekonomi både under pandemin men även framöver.

Sammanfattningsvis bör man fundera över följande för privatekonomin:

– En buffert. Slår nöden till behöver man ha pengar att tillgå tills dess att krisen är över.

– Omfinansiering. Flera mindre lån innebär högre utgifter per månad och kan leda till en nödssituation om ens privatekonomi försämras.

– Lämna investeringarna ifred. Situationen kommer att stabilisera sig så småningom, men det gäller att vara tålmodig.

Inrikes

Utryckande ambulans angreps med laser

En ambulans angreps med grön laser i Kopparberg. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En ambulans som ryckte ut för att hjälpa en person som drabbats av hjärnblödning angreps med grön laser i Kopparberg.

Ambulanspersonalen märkte att lasern riktades mot dem när de passerade ett bostadsområde vid klockan halv sju på torsdagskvällen. De kontaktade polisen som kom dit och såg sig omkring, men utan att finna någon misstänkt person med laserpekare.

– Det är väldigt allvarligt att förhindra blåljuspersonal från att utföra sitt jobb när folks liv är i fara, säger polisens presstalesperson Diana Qudhaib.

Polisen utreder det inträffade som ett blåljussabotage. Det krävs också tillstånd att inneha starka laserpekare.

Inrikes

Minskat antal sjöräddningar i somras

Närmare 800 sjöräddningsinsatser genomfördes under sommaren. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes

Totalt genomfördes 779 sjöräddningsinsatser av Sjöfartsverkets nationella sjö- och flygräddningscentral mellan maj till augusti i år, vilket är en liten minskning från 2020 då 838 insatser utfördes.

"Trots en viss minskning i antalet sjöräddningsinsatser under sommaren ligger siffrorna fortsatt i linje med snittet för de senaste sex åren", säger Annika Vestergård, chef för räddningscentralen, i ett pressmeddelande.

Den största delen av de inkomna larmen gällde fritidsbåtar, vilket var fallet även förra året.

"Det fina sommarvädret kan tillsammans med fler nyblivna båtägare ha bidragit till denna utveckling", säger Vestergård.

Västra Götalands län hamnar i topp med 173 insatser, följt av Stockholms län med 161 till antalet och Skåne med 98.

"Motorhaverier och grundstötningar utgör tillsammans med snabba väderomslag några av sommarens vanligaste larmorsaker".

FAKTA

Fakta: Antalet räddningsinsatser maj – augusti 2021

Västra Götalands län: 173

Stockholms län: 161

Skåne län: 98

Mälaren: 48

Kalmar län: 43

Hallands län: 38

Vättern: 22

Östergötlands län: 21

Norrbottens län: 16

Gävleborgs län: 13

Totalt genomfördes 779 sjöräddningsinsatser av Sjöfartsverkets nationella sjö- och flygräddningscentral. Juli blev den mest intensiva månaden med 345 insatser, därefter kommer juni med 183 och augusti med 174.

Källa: Sjöfartsverket

Personligt

Från mammas kök till kökschef i Paris

Henrik Andersson har jobbat som kock i Paris under drygt 25 år.
Foto: Helén Fingalsson
Personligt
Hässleholm
Osby
Personligt Efter restaurangskolan i Hässleholm gav sig Henrik Andersson från Lönsboda ut i världen för att arbeta som kock. De senaste 26 åren har han kittlat smaklökarna på restaurangbesökare i Paris.

Det sägs att ”vägen till mannens hjärta går genom magen”. Men det finns även ett uttryck som säger att ”vägen till kvinnans hjärta går via en trevlig restaurang”.

Oavsett vilket så är maten ett smörjmedel när det gäller att umgås och ha trevligt med familj och vänner. En vällagad maträtt med bra råvaror tillsammans med en god dryck kan skapa matminnen för livet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL