Annons

Gylsboda sätts på Europakartan

Osby • Publicerad 5 maj 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

Solen skiner i dubbel bemärkelse över Sliperiet i Gylsboda. Inte nog med att vårsolen målar de gamla tegelväggarna i ljusare färger, även plånboken som ska förse byggnaden med nya friska resurser har fyllts på.

Det formella beslutet från Jordbruksverket om ett Leaderbidrag på en miljon kronor har spikats. Det innebär grönt ljus till ett kommande kulturcentrum i Gylsboda.

Annons

Den 14 maj mellan klockan 9-16 anordnas en arbetsdag då renovering och utrensning i och omkring byggnaden står på schemat.

– Vi kommer bland annat att laga hål i telgelväggarna, berättar Pia Lindberg som är ordförande i föreningen.

Den här dagen är en del av informationskampanjen ”Mitt Europa” som arrangeras av Europeiska kommissionen och en rad andra aktörer. Den här satsningen pågår i hela EU och syftar till att visa upp olika EU-stödda projekt.

Från och med den 6 maj till och med den 14 maj kan allmänheten besöka 80 olika EU-finansierade projekt från Jokkmokk i norr till Malmö i söder.

Under arbetsdagen i Gylsboda kommer även representanter som kan berätta om projektet att finnas på plats.

Föreningen Sliperiet Gylsboda hyr den gamla byggnaden sedan 1 juli i fjol. Byggnaden tillhör Emmaboda Granit och ligger inte långt från stenbrottet i Gylsboda.

Planen är att förvandla byggnaden till ett kulturcentrum som förhoppningsvis ska kunna invigas våren 2018. Fortfarande kommer det då att återstå en hel del arbete, men det är i alla fall en början. Diabsverkstad, smedja, konstateljé, keramikverkstad och visningshall är några förslag till innehåll.

– Det är en byggnad som ska vara till gagn för många, har Pia Lindberg. sagt i en tidigare intervju. Och då handlar det om både boende i trakten och turister.

Men vägen dit är fortfarande lång. Elen måste fixas, fönster ska bytas ut, taket isoleras och vatten och avlopp måste dras in.

Byggnaden kommer att sluka pengar vilket gör att föreningen måste försöka hitta fler bidragsgivare.

Annons

Men både Sliperiet och området runtomkring har potential. Området är historiskt intressant med sin stenbrytning, unika natur och en miljö som Nobelpristagaren Harry Martinsson beskrivit i sina böcker.

Och konstnärerna är redan på väg. Rudolf Germerot som hugger runstenar kommer att förverkliga ett projekt som han egentligen skulle genomfört tillsammans med konstnären Goro Suzuki som dog häromåret.

Det blir en minnesrunsten med en japansk drake och en vikingadrake som omfamnar varandra. Dessutom kommer han att rista in både runor och japanska tecken.

När han är på plats är åskådare välkomna att titta på när han arbetar.

Utanför sliperiet ligger två ekstockar som Osbykonstnären Sven-Ingvar Johansson kommer att ta sig an på Gylsbodafestivalen den 5 augusti.

Dessutom kommer den app som är kopplat till bland annat Sliperiet att uppdateras allteftersom. Bland annat med historier om trakten.

Pia plockar fram två foton från stenindustrins storhetstid.

– Kolla här har en fotograf kommit till byn, berättar hon och pekar på en kvinna vid namn Väghulta-Sissa i kanten på ett foto.

– Fruntimmer fick inte vistas vid stenbrottet eftersom det betydde otur och stenen då kunde spricka, fortsätter Pia Lindberg med ett leende. På den andra bilden har fotografen förvandlat kvinnan till en enebuske. Man kunde retuschera foton redan då.

Pia Lindberg fortsätter att berätta om hur Väghulta-Sissa slutade sina dagar genom att hänga sig i en stege.

Annons

Historierna är många och ju fler som dyker upp ju intressantare blir det.

Och Pia Lindberg är övertygad om att även turisterna ska lockas hit och charmas av den trolska omgivningen.

bild 1/4
Gylsboda 2017-05-04. Pia Lindberg. Sliperiet.
Gylsboda 2017-05-04. Pia Lindberg. Sliperiet.
Gylsboda 2017-05-04. Pia Lindberg. Sliperiet.
Gylsboda 2017-05-04. Pia Lindberg. Sliperiet.
Gylsboda 2017-05-04. Pia Lindberg. Sliperiet.
Gylsboda 2017-05-04. Pia Lindberg. Sliperiet.
Helen Fingalsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons