Annons

Stenhårt jobb för att komma ut på arbetsmarknaden

Östra Göinge • Publicerad 8 maj 2017 • Uppdaterad 13 december 2021
Ghebremariam Teklehaimanot och Semere Rezene går stenutbildningen i Sibbhult. Här med Kai Marklin, ansvarig för stenutbildningen på GUC.
Ghebremariam Teklehaimanot och Semere Rezene går stenutbildningen i Sibbhult. Här med Kai Marklin, ansvarig för stenutbildningen på GUC.

Ghebremarian ”Gabriel” Teklehaimanot och Semere Rezene från Eritrea kom till Sverige 2014. I januari i år gick de fortfarande på SFI (svenska för invandrare), men fick samtidigt chansen att påbörja stenutbildningen.

– Det är intressant, säger Gabriel.

Annons

– Och väldigt roligt. Det här vill vi jobba med, säger Semere.

Det är tack vare Kai Marklin, ansvarig för stenutbildningen på GUC och även ordförande i Sveriges stenindustriförbund, som möjligheten för nyanlända att få en snabbare väg in i stenbranschen dök upp.

Stenförbundets satsning på att stärka lärandet på arbetsplatser fick ett bidrag på 140 000 kronor av skolverket. Projektet innebär att man genomför en dokumentation med protokoll över alla olika moment som en praktikant eller stenelev utför under överinseende av en handledare.

– I praktiken får eleven ett slags branschkörkort med sina färdigheter och kunskapsnivåer dokumenterade, säger Kai Marklin.

Projektet riktar sig även till nyanlända och bland annat har en ordlista med grundläggande termer tagits fram.

Eftersom Marklin verkar på GUC i Sibbhult såg han en möjlighet att koppla projektet till stenutbildningen och han vände sig till skolledningen – som var positiv.

Marklin berättar att det finns en välbehövlig flexibilitet och lösningsorienterad inställning hos skolledningen på GUC och att det därför var möjligt att erbjuda eleverna att inleda stenutbildningen parallellt med SFI-studierna.

– Vi hade få sökande till utbildningen inför den här terminen, därför var det läge att testa, så vi ställde frågan till SFI-elever om det fanns intresse.

Undervisningen blir lite okonventionell eftersom språket fortfarande är ett hinder ibland, men Kai hyllar eleverna.

– De är jätteduktiga, säger han.

Annons

Vilka möjligheter har de att få jobb som du bedömer det?

– De kommer att behöva en ”extratermin” på utbildningen. Detta är deras första termin på stenutbildningen, efter ett och ett halvt år här är jag övertygad om att de får jobb inom branschen, säger Marklin.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons