Mörka, blöta jordmassor som den här beskriver lastbilschauffören att han kört från gamla soptippen och tömt vid badhuset. FOTO: CARL-JOHAN BAULER
Ylva Vårde från Sigma Civil är miljökonsult och arbetar med marken vid badhuset.

Massor från tippen fyllde ut vid badet

HÄSSLEHOLM I samband med bygget av badhuset kördes massor som lagrats på stans gamla tipp för att fylla ut där kommunen idag provgräver.

Det berättar en lastbilschaufför som var med och körde. Mannen berättar för Norra Skåne att körningen gick ut på att frakta massor som lagrats på den gamla soptippen, vid nuvarande fjärrvärmeverket, för att fylla ut framför badhuset.

Alltså på den plats som ny kommunen låter provgräva för att kunna kartlägga föroreningarna och få fram en prislapp på vad det kostar att sanera.
– Det var massor som lagrats på tippen, de grävdes inte ur från tippen. Var materialet kom i från vet jag inte. Men jag minns att det var väldigt mörkt, blött material och det fanns inblandat is och snö som inte hade smält, trots att det var på sommaren vi körde.
Mannen berättar för tidningen att körningarna gjordes vid tiden för bygget av badhuset som öppnade 1970.
Han berättar vidare att firman han jobbade för jobbade med ett par bilar under en till två dagar.

Att han minns så väl beror på en sak:
De blev plötsligt av med uppdraget.
– Ett bygge i stan stod stilla så en annan åkare stod utan jobb. Han fick ta över körningen och det blev vid förbannade på kommunen för, berättar mannen som vill vara anonym och som idag är i de sena 70-åren.
Anledningen till att området behövde fyllas ut var att marken mest bestod av sandgrund.

– Jag var med och körde schaktmassor även till bygget av stadshuset, marken var bara sand. Så är det i hela stan, berättar han för tidningen.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Har du klimatångest?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar