Annons

Vägras personlig assistans – måste krypa till toaletten

HÖRBY Socialnämnden vill inte ge handikappad man assistanshjälp.
Hörby • Publicerad 12 maj 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

Hörbybon fick rätt i förvaltningsrätten, men socialnämnden ger sig inte utan har nu överklagat beslutet till kammarrätten i Göteborg.

Det rör sig om en ung funktionshindrad man från Hörbytrakten som har hamnat i kläm.

Annons

Mannen har beskrivit att han behöver hjälp med toalettbesöken, att duscha, viss av- och påklädning och att tvätta händerna.

Mannens juridiska ombud överklagade socialnämndens beslut till förvaltningsrätten – och fick rätt där. Förvaltningsrätten gav kommunen bakläxa och kom fram till att mannen har rätt till assistans.

– Han har ett grundläggande hjälpbehov som i vart fall uppgår till 9,5 timmar per vecka. Mot bakgrund av hjälpbehovets omfattning och karaktär finner rätten att han är berättigad till personlig assistans enligt LSS, skriver förvaltningsrätten.

– Det är oklart hur förvaltningsrätten har kommit fram till tidsåtgången för mannens behov av hjälp med de grundläggande behoven, skriver nämnden i överklagandet.

Jonas KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons