Annons

Utpressningsattacker drabbade 74 länder

Nyheter En omfattande IT-attack slog i går kväll ut flera sjukhus i Storbritannien. Med attacken följde utpressningsvirus – så kallat ransomeware.
Publicerad 13 maj 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

Minst 74 länder över hela världen har attackerats, enligt cybersäkerhetsföretaget Kaspersky, rapporterar BBC. Förutom England, USA, Kina och Italien har även viruset nått företag och kommuner i Sverige.

Annons

Flera myndigheter, företag och bland annat sjukhus har inte, av flera skäl, hunnit uppdatera sina system enligt riktlinjer från Microsoft.

NSA:s hackerverktyg, som enligt säkerhetsexperter ha använts i attacken, spreds förra året av en grupp som kallar sig Shadow Brokers. Det skriver Politico.

Det här medför att WannaCry potentiellt kan sprida sig vidare väldigt snabbt på ett nätverk med sårbara nätverksanslutna datorer. Det är viktigt att rättningar för installeras så snart som möjligt."

Annons

Myndigheter i Spanien varnade på fredagen för en pågående och utbredd IT-attack som riktades mot bland annat Telefonica som är en av världens största teleoperatörer.

Enligt säkerhetsföretaget Symantec innehöll ett av 131 e-postbrev skadlig kod av något slag under förra året då situationen blev allvarlig, skriver Omni.

Berndt BerggrenSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons